Картината „Защитата на Перущица“ – перлата в короната на Историческия музей в града

Картината „Защитата на Перущица“ на художника проф. Добри Добрев е перлата в короната на Историческия музей в китното градче Перущица и изобразява последния ден от Априлското въстание в църквата „Св. Архангел Михаил“, като на преден план са изведени образите на големите български революционери – перущенецът Спас Гинев и Николчо (Кочо) Честименски, предаде репортер на БГНЕС.

Павлина Исова, която работи като Фонд охранител в Историческия музей в Перущица разказа пред БГНЕС, че централната част на експозиционната част на музея е заета от лични вещи и оръжия, представящи историята на града и обхващаща периода от април 1876 г. Именно там се намира и картината на проф. Добрев. „Защитата на Перущица“ е рисувана през 1954 г. и представлява дипломната работа на художника. Проф. Добрев я е рисувал 3 г., като 6 месеца е бил в Перущица и е събирал информация от жителите, както и от кметството.

Важно е да се отбележи, че когато се сформира Комитет „27 априлий“ – комитет от оцелели априлци и наследници, е взето решение вещите на перущенските революционери да бъдат изложени, като първоначално сбирката е била в църквата „Св. Архангел Михаил“. Експозицията представлява масови дарения. Постепенно, обаче, когато се сформира идеята през 1950-те години на ХХ век за създаване на самостоятелна музейна сграда и вече музейното дело е налице в страната ни, започват да постъпват и единични дарения. „Именно по тези единични дарения постъпват въстаническата куртка на Спас Лачков, също така калпакът на Продан и Никола Божкови, който е използван по време на акциите по Априлското въстание, както и акциите по Съединението. Впоследствие към днешна дата нашите ценности, които се съхраняват тук, постъпват от единични дарения“, посочи Исова.

Сегашната музейна сграда официално отваря врати през 1965 – 1966 г. Стари архивни кадри на музея показват и първата копка. В основата на съграждането на тази музейна сграда с цел осъвременен вид, който да бъде в крак с времето, стоят тогавашния кмет на Перущица Никола Малинчев, както и Любен Салчев и Жоро Владиков. По онова време Перущица е със статут на село, но по повод Априлската епопея и заслугата, която населението извършва през април 1976 г., Перущица придобива статут на град.

Друг интересен експонат, който гостите на Историческия музей в Перущица могат да видят, е именно въстаническата куртка на Спас Лачков. „Тя е автентична и интересното за нея е, че наследниците на Лачков я пазят така, както хляба и месала, с който увиват хляба. Те я смятат за месал. Така има една еквивалентност – както хлябът е свещен, така и куртката е била свещена“, обясни Исова и уточни, че куртката на Лачков е подарена на музея през 1959 г.

Интерес представлява също и въстаническият герб, който е използван по време и на Априлските, и на Съединистките акции. Въстаническият герб е наследство от Продан и Никола Божкови.

„С много голям преклон и тогавашните перущенци, и сегашните се отнасят към темата Априлско въстание, именно затова и експонатите, които са масови, са дарени и пазени с такова желание, с такава нежност тип светиня, както е бил и хлябът“, подчерта Исова.

Идеята за създаването на експозицията е в полза роду, за памет, да не се забравя героизмът на предците на перущенци през 1876 г. Повечето от предадените дарения при постъпването си в музея са били в добро състояние. „При нас постъпват и в недобро състояние движими културни ценности, и в добро, някои от тях имат нужда от реставрация и консервация, както са и сходните проблеми на останалите музеи в страната. Но нашата музейна експозиция точно заради това се обогатява непрекъснато и се сменят експонатите, така представляваме един непрекъснат интерес за посетителите, които се връщат втори път, защото винаги ги изненадваме с нещичко ново по експозиционните витрини“, каза още Исова.

Интересен факт е, че експонатите от праисторията и от новата история на Перущица са събрани на едно място, така гостите на музея имат възможността да разгледат експонати, които говорят за историята на Перущица, обхващаща период от около 8 хилядолетия, включително впечатление биха могли да направят на посетителите фрески от стенописи на Червената църква, датиращи от XII век.

В лявата част на залата са представени експонати, които са били на нашите предци, населявали днешната територия на Перущица. „Също така в музея интерес представлява и интересен експонат – това е глинен гювеч от началото на 19 – 20 век. Той е много рядък като експонат, рядко се среща на територията на страната ни и е използван от перущенци по празници“, разказа още Исова.

Агенция БГНЕС изказва специална благодарност на Историческия музей в Перущица и неговия екип за съдействието, което оказа за подготвянето на този материал. /БГНЕС