Йоав Галант: Израел конфискува милиони в криптоактиви на Кудс и Хизбула

Преди броени дни израелското отбранително ведомство конфискува милиони долари в криптовалута, принадлежащи на иранските гвардейски сили на ислямската революция "Кудс" и "Хизбула", съобщи израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от „Джерусалем пост“.


Министърът на отбраната заяви, че това е най-голямото изземване на криптовалута от тези групировки до момента.

Силите „Кудс“ са елитна разузнавателна агенция на Иран за терор, шпионаж и подклаждане на размирици в чужбина, а „Хизбула“ в Ливан е един от основните ѝ пълномощници.

"Средствата от криптовалути са използвани за финансиране на тероризъм", твърди Галант.

Криптовалутата е благодат за терористичните групи и други незаконни организации, тъй като им позволява да избягват по-строгите банкови регулации и механизми за проследяване.

Министърът на отбраната потвърди, че средствата са били специално предназначени да бъдат използвани за целите на тероризма.

Той заяви, че отделът на Министерството на отбраната за икономическа война срещу тероризма е работил в тясно сътрудничество с Мосад, разузнаването на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), полицията и други органи (Министерството на правосъдието има специален отдел за борба с финансирането на тероризма) по използването на нови технологични инструменти за проследяване на финансиращите тероризма нови техники за опити да се прикрие движението на средствата си.

Галант заяви, че Израел ще продължи постоянната си борба срещу Иран и други структури за финансиране на тероризма. /БГНЕС