Израел: Атаката на Хамас от 7 октомври е планирана с години

Електронни стройства и документи, взети от бойци на Хамас след атаката от 7 октомври, разкриват години на планиране и много високо ниво на "детайлност и готовност" при подготовката на атаката от 7 октомври, предаде АФП.


Материалът, взет от мъртви или заловени палестински въоръжени мъже, показва подробни планове за нападение, което има за цел да предизвика "такъв шок, че да сломи духа на хората".

Данни от мобилни телефони, компютри, таблети, GPS устройства, камери GoPro, карти и преносими компютри "показват години на планиране как да се атакуват бази и кибуци", каза офицер от израелското разузнаване.

На 7 октомври стотици Хамас и съюзнически бойци от Газа нахлуха в Южен Израел, убивайки повече от 1200 души, предимно цивилни, и вземайки около 240 заложници.

В отговор Израел обеща да унищожи Хамас с безмилостни бомбардировки и наземна офанзива. Според здравното министерство, управлявано от Хамас, израелската военна кампания е убила около 15 900 души, предимно жени и деца.

За да анализира материала, Израел отново активира военно разузнавателно звено, наречено Амшат, за да прегледа многобройните арабски документи и да дешифрира милиони електронни данни.

Заедно те съставляват "боен план. Нивото на детайлност и готовност са най-голямата изненада за Израел.

Отрядът Амшат е основан след арабско-израелската война от 1973 г., когато Израел е ударен от египетски и сирийски атаки, и оттогава е активиран няколко пъти.

"Ню Йорк Таймс" съобщи на 1 декември, че преди повече от година израелското разузнаване се е сдобило с план на Хамас, даващ поетапни подробности за нападение, подобно на 7 октомври, но то е било оценено като "въображаем" сценарий.

Наръчник за вземане на заложници

Подробни тактически планове бяха открити на компютри, включително цели, имена на участващите единици и мисии, възложени на всяка от тях, заедно с точни оперативни подробности, часове и списък с необходимите оръжия.

Има и подробна ръчна рисунка на военния пост на Нахал Оз, който Хамас превзе.

В загинали бойци са намерени сателитни снимки и точни планове на два от нападнатите кибуци.

Част от обучението е било за това как да се вземат заложници. В него се казва на екстремистите да покрият очите и да вържат ръцете на всички възрастни заложници.

Добавя се, че похитителите на заложници трябва да "убиват тези, които създават проблеми или се стремят да избягат".

Ръководството, видяно от АФП, включва около 50 израза на иврит, включително "млъкни", "не мърдай", "ръце във въздуха" и "легни". /БГНЕС