Избраха Ана Бърнабич за председател на сръбския парламент

За нов председател на сръбския парламента беше избрана Ана Бърнабич. Гласуваха 158 депутати, от които 153 гласуваха "за", а петима бяха "против", предадоха сръбски медии.


След три мандата като министър-председател от управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) Ана Бърнабич беше избрана за нов председател на Скупщината на Сърбия с гласовете на представителите на управляващото мнозинство.

Самият избор беше съпроводен с бурни аплодисменти.

На гласуването не присъстваха депутати от опозицията, които по време на дискусията заявиха, че очакват Бърнабич да не води заседанията според правилника.

След гласуването част от опозицията се върна в залата.

Бърнабич благодари за подкрепата и обяви, че заседанието ще продължи с избора на кандидати за заместник-председатели на парламента.

Опозицията прекъсна гласуването за заместник-председатели на парламента, като блъскаше по масите и замеряха Ана Бърнабич с документи.

През изминалите дни депутатите от опозицията станаха от местата си и се приближиха до председателя, за да му поискат обяснение защо дава думата само на представители на СПП, съобщи вестник "Данас".

Охраната се намеси в пленарната зала и застана между председателя на парламента и опозиционните депутати, за да не се стигне до физически сблъсък.

Бърнабич беше номинирана за председател, което предизвика остра реакция от страна на опозицията през последните дни. Депутатът от СПП Миленко Йованов, направи номинацията от името на управляващата коалиция.

Двете страни се обвиняват взаимно за кризата, пред която е изправена страната. Управляващите се съсредоточиха върху депутата от опозицията и бивш кандидат за президент - пенсионирания генерал Здравко Понош, който подчерта, че настоящият режим се опитва да разцепи сърбите и е извършил изборна измама.

Депутатът от Националното движение на Сърбия Борислав Новакович каза пред телевизия N1, че председателят Стоян Раденович избягва да даде думата на опозицията, а депутатите от СПП се опитват да създадат физическа разправа с провокации.

СПП обвини един от лидерите на "Сърбия срещу насилието", че е ударил един от охранителите.

БГНЕС припомня, че опозицията връчи награда "Оскар" на президента Вучич за предполагаемото му участие в схема с престъпна група за трафик на наркотици.

Новосформираният сръбски парламент започна учредителното си заседание на 6 февруари, когато бяха потвърдени мандатите на депутатите. На 11 март народните представители трябваше да изберат председател, но заседанието беше отложено.

Парламентарните и местни избори в страната се проведоха на 17 декември. Те бяха определени от опозицията и международната общност като "нечестни" заради тоталната доминация на президента Вучич в политическото и медийното пространство.

Европейския съюз излезе с остра резолюция срещу Белград, в която призова за пълно международно разследване на изборните нарушения. /БГНЕС