Италия заяви твърда подкрепа за Киев след скандално изявление на Берлускони

Италианският министър-председател Джорджа Мелони подчерта "твърдата подкрепа" на своето правителство за Киев, след като бившият премиер и коалиционен партньор Силвио Берлускони изригна срещу украинския президент Володимир Зеленски.

Запитан за срещата в четвъртък в Брюксел между Мелони и Зеленски, Берлускони отговори: "Аз да говоря със Зеленски? Ако аз бях председател на Съвета, никога нямаше да отида там. Достатъчно беше той (Зеленски) да престане да напада двете автономни републики на Донбас и всичко това нямаше да се случи, затова оценявам поведението на този господин много, много негативно", каза Берлускони пред журналисти, след като гласува на регионалните избори в Ломбардия.

86-годишният магнат, който се хвалеше, че е близък приятел на руския президент Владимир Путин, когато той беше на власт, оглавява партията "Форца Италия", партньор в коалиционното правителство, ръководено от крайнодясната партия на Мелони.

Миналия септември Берлускони предизвика скандал, като предположи, че Путин е бил "подтикнат" от населението си и проруските сили в Донбас да нахлуе в Украйна.

В неделя последните му проруски изявления бързо предизвикаха отговор от правителството на Мелони, което излезе с изявление, в което подчерта, че "подкрепата му за Украйна е твърда и убедена".

В четвъртък Мелони се срещна със Зеленски за разговори в Брюксел, на които двамата обсъдиха възможността за "организиране на посещение в Киев"./БГНЕС, АФП

Рим / Италия