Испански култури процъфтяват благодарение на отпадъчните води

При все по-оскъдните валежи напояването на културите може да се окаже сериозно предизвикателство, но фермерите в Югоизточна Испания отдавна разчитат на рециклирани отпадъчни води по модел, който печели внимание в чужбина.


"Тук водата все още е мръсна... но накрая тя ще бъде кристално чиста и без бактерии", казва Карлос Лардин, оперативен мениджър в Esamur, публичната организация, която контролира управлението на отпадъчните води в регион Мурсия.

Кафеникава вода бълбука в резервоар за обезмирисяване - първата стъпка преди да бъде пресята, филтрирана и след това биологично обработена, за да ѝ се даде "втори живот", обясни 45-годишният инженер пред АФП.

Преди около 23 години Мурсия - регион с хроничен недостиг на вода, който претендира да е водещ производител на плодове и зеленчуци в ЕС, си постави огромното предизвикателство да използва повторно отпадъчните води за напояване на своите култури.

Важен източник на информация

В резултат на това днес около 98% от отпадъчните води в региона се използват повторно в сравнение със средно 9% в Испания и 5% в ЕС, сочат правителствени данни.

Това е важен принос, като се има предвид, че централното правителство наскоро ограничи огромните прехвърляния на вода от Мурсия в река Тежу, чието ниво спада опасно.

Според Esamur, 15 % от нуждите на региона за напояване се задоволяват от рециклирани отпадни води.

Това не е достатъчно, за да се покрият нуждите, но все пак е важно, смята Фелисиано Гилен, ръководител на организацията за напояване Ceuti, която разпределя водните ресурси между земеделските производители в североизточната част на Мурсия.

Фермерът Хосе Пеналвер, който притежава 10 хектара земя в хълмовете над Кампос дел Рио, е съгласен с него.

За тази цел регионът изгражда мрежа от 100 пречиствателни станции, които обработват и дезинфекцират водата от канализационната система, за да може тя да се използва отново на полетата.

Това пречистване, което включва пясъчни филтри и ултравиолетови лъчи, гарантира, че водата "не е замърсена" и не пренася бактерии "като E.coli" върху плодовете и зеленчуците, обяснява Лардин.

"Всичко, което може да се събере, е добро, независимо от това откъде идва, стига да се използва добре", казва 52-годишният производител на кайсии.


В неговите полета автоматизираната система за капково напояване му позволява да ограничи използването на вода до строго необходимото - в този случай два часа на ден.

"Без тази (рециклирана) вода всичко тук щеше да изсъхне", казва той.

"Всяка капка е от значение."

Ценен ресурс

За да защити селското си стопанство от заплахата на глобалното затопляне, през май испанското правителство обеща да увеличи националната норма на използване на отпадъчни води, като отпусне 1,4 млрд. евро за изграждане на необходимата инфраструктура.

"Водата е ценен ресурс, който може да се рециклира... струва си да се положат усилия", заяви по-рано този месец министърът на екологията Тереса Рибера, като отбеляза важността на работата с малките градове и села, които "трудно правят такива инвестиции".

По данни на Испанската асоциация за обезсоляване и повторно използване на водата (AEDyR), 27% от нейните 2000 плана за пречистване на отпадъчни води могат да пречистват водата до ниво, което може да се използва за селското стопанство.

И тази цифра може лесно да бъде увеличена с по-големи инвестиции.

По-евтино от обезсоляването на морска вода, рециклирането на отпадъчни води предизвика интерес в чужбина, като през март президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска да увеличи повторното използване на водата по същия начин като Испания.

Доказателство за този нарастващ интерес се вижда в Мурсия, където през последните месеци "много чуждестранни делегации дойдоха да видят нашите съоръжения", казва Лардин от Esamur, посочвайки посетители от далечни страни като Аржентина и Боливия.

"Тази вода не зависи от времето и най-малкото гарантира стабилно количество вода за напояване", каза той. /БГНЕС