Испания спечели историческа първа световна титла при жените

Испания спечели за пръв път в историята си световната титла по футбол при жените. Тимът победи с 1:0 Англия на финала, игран „Олимпийския стадион“ в Сидни, Австралия. Единственото попадение, оказало се победно за Испания бе дело на Олга Гарсия.

Англия имаше първото чисто положение в срещата. В 17-ата минута Лоурън Хемп шутира от границата на наказателното поле, но ударът ѝ бе блокиран. Минута по-късно след центриране в наказателното поле на Англия Алба Редондо засече, но Мери Ърпс се намеси по великолепен начин.

Мариона Калденти намери по чудесен начин Олга Гарсия, която с първото си докосване успя да преодолее Ърпс и да открие резултата в полза на испанските в 29-ата минута на срещата.

Англия пропиля още една чиста възможност за гол в 42-рата минута, когато Хемп продължи топката за Алеша Русо, която овладя и стреля от наказателното поле, но ударът ѝ не успя да порази целта.

В началните минути на второто полувреме темпото бе ниско. Мариона Калденти навлезе в наказателното поле и стреля, а топката срещна ръката на Кейра Уолш. Испания получи правото да изпълни дузпа в 70-ата минута на двубоя. Дженифър Ермосо стреля от бялата точка , но Ърпс хвана ъгъла и успя да отрази удара на испанката.

Добавеното време на срещата бе 13 минути, но те не стигнаха на Англия да достигне до изравнителното попадение. Така състезателките на „трите лъва“ последваха съдбата на мъжкия отбор от Евро 2020, когато представителният тим загуби своя финал от Италия. /БГНЕС