Индонезийски вулкан още „кашля“, заплахата не е отминала

Заплахата от индонезийски вулкан, който изригна над дузина пъти тази седмица, не е приключила, каза висш служител по вулканология на архипелага пред АФП, след като кратерът изхвърли нова кула от пепел в събота. Връх Руанг, разположен в най-отдалечения регион на Индонезия в провинция Северен Сулавеси, започна да изригва късно във вторник, което накара властите да евакуират хиляди жители от островите близо до кратера на вулкана и да затворят най-близкото международно летище.


Вулканът изригна отново преди полунощ в петък и отново в събота следобед, изхвърляйки колона пепел на 250 метра над върха си, най-новата вълна от вулканична активност, каза агенцията по вулканология. Това принуди агенция да предупреди, че все още може да има големи изригвания, макар кратерът да се е успокои, след като задвижи зрелищна смес от лава, пепел и светкавици по-рано през седмицата, изхвърляйки разтопени скални отломки върху близките села.

„С регистрираните вулканични земетресения тази криза все още не е приключила“, каза ръководителят на агенцията Хендра Гунаван пред АФП. "Това показва, че запасите от магматична течност все още се движат от дълбочината към повърхността. Така че не е изненадващо, ако все още се случват изригвания".

Вулканът с връх на 725 метра над морското равнище в момента е единственият от над 100-те вулкана в Индонезия с най-високото ниво на тревога по 4-степенна система. Властите са отцепили 6-километрлова зона около вулкана.

Над 6000 жители на съседния остров Тагуланданг, където живеят около 20 000 души, бяха евакуирани извън забранената зона, каза местен служител в петък. По-рано властите изчислиха, че над 11 000 души ще трябва да бъдат евакуирани поради предупреждението на агенцията по вулканология. Жителите бяха посъветвани да носят маски, за да избегнат респираторни проблеми, се казва в изявление на агенцията.

Последната активност на вулкана също накара властите да удължат затварянето на международното летище Sam Ratulangi в столицата на провинцията Манадо, което се на повече от 100 километра. Летището, което първоначално трябваше да отвори отново в събота, ще остане затворено до неделя, тъй като около него беше открита вулканична пепел от планината Руанг. Индонезия, огромна държава от архипелаг, преживява честа сеизмична и вулканична активност поради местоположението си в тихоокеанския „огнен пръстен“. /БГНЕС, АФП