Японската космическа агенция ще направи още един опит да събуди лунната си сонда

Японската космическа агенция (Jaxa) обяви, че ще се опита да съживи лунната си сонда SLIM, която е в дълбок сън от началото на март, за втора лунна нощ, след като вече преживя първата, предаде АФП.


"Надяваме се, че ще има достатъчно слънчева светлина върху слънчевите клетки, за да стартираме SLIM", заяви Jaxa в X, добавяйки, че екипите ѝ ще започнат работа незабавно с цел рестартиране на сондата.

Агенцията допълни, че не знае дали SLIM ще реагира, след като е бил изложен на екстремен студ.

Модулът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) успешно кацна на Луната на 20 януари, с което Япония стана петата държава, кацнала на естествения спътник на Земята след САЩ, СССР, Китай и Индия.

Но поради проблем с двигателя през последните няколко десетки метра от спускането SLIM се приземи под ъгъл, което лиши фотоволтаичните му клетки, насочени към запад, от слънчева светлина.

След първоначален период на неактивност, сондата е активирана отново в края на февруари, преживявайки две седмици лунна нощ, преди да бъде отново приспана в началото на март.

SLIM се приземи в малък кратер с диаметър по-малко от 300 метра, наречен Шиоли. Преди да бъде изключен, космическият апарат успя да разтовари двата си минироувъра, които трябваше да извършат анализи на скали от вътрешната структура на Луната (лунната мантия), за които все още се знае много малко.

Друга сонда, "Одисей", управлявана от американската компания Intuitive Machines, успя да кацне на Луната в края на февруари, също по некоординиран начин, но беше окончателно изключена, съобщиха от компанията, като първоначално се надяваха да я активират отново след лунната нощ.

Одисей беше сондата, която се приземи най-южно на Луната - област, която представлява особен интерес за големите сили, тъй като съдържа вода под формата на лед.

НАСА се надява в крайна сметка да изпрати астронавти на Луната в рамките на мисиите си "Артемида". /БГНЕС