Гърция отбеляза Заверата с грандиозен военен парад

Гърция отбеляза 203-ата годишнина от Войната за независимост /позната също така като Гръцка завера - бел.ред./ с грандиозен военен парад.


Хиляди гърци се събраха в Атина за празника. Парадът започна точно в 11:00 часа на булевард Василисис Амалиас и завърши на площад Омония.

Хиляди военнослужещи от всяка от трите рода на гръцките въоръжени сили участваха в парада, както и граждански и военни оркестри. Денят на независимостта на Гърция съвпада с празника Благовещение, честван широко от гръцките православни християни.

Зрителите се наредиха по улиците на централна Атина, за да наблюдават как хиляди войници маршируват, придружени от впечатляващ набор от военна техника. За мнозина емблематичните Evzones са очакван акцент на парада всяка година.

Парадът за Деня на независимостта обаче не беше ограничен само до улиците на Атина. Самолети на гръцките въоръжени сили прелетяха над столицата, за да отбележат събитието.


Сред забележителните самолети, които можеха да бъдат забелязани, бяха изтребители Rafale, F-16 Fighting Falcons и атакуващи хеликоптери Apache.


Денят започна със специална церемония в катедралата на Атина, на която присъстваха гръцкият президент Катерина Сакеларопулу и министърът на отбраната Никос Дендиас, наред с други официални лица, съобщи Greek Reporter.

Топовни залпове бяха изстреляни и от хълма Ликабет, а изтребители извършваха полети над Акропола, за да отбележат събитието.

В Солун множество училища се събраха в центъра на града за голям парад по централния булевард.

Годишнината от историческото обявяване на война за независимост на Гърция на 25 март е „празник на всички гърци, които винаги ще създават чувство за освобождение, независимост и справедливост“, каза гръцкият президент Катерина Сакеларопулу.

"Гръцкото въстание срещу 400-годишното османско владичество през 1821 г. предизвика възхищението на света. Страстта и себеотрицанието може да са ключовата съставка на всяко национално усилие, но гаранцията за неговия успех е в консенсуса, единството и съгласието, както е записано в херкулесовата борба на героичните революционери срещу една всемогъща империя“, заяви тя.

Сакеларопулу отбеляза, че през 2024 г. се навършва 50-ата годишнина от възстановяването на демокрацията в Гърция след военната диктатура, като същевременно каза, че Атина не забравя Кипър, "тъй като част от него остава под турска окупация".

"В свят на несигурност, непрекъснати кризи, войни и разногласия, предизвикателството пред Гърция днес е „да защити, с приноса на всички нас, идеалите за свобода, човешки права и демокрация, които ние осигурихме с борби и жертви в нашата дълга история, както направихме и за нашия неоспорим национален суверенитет", заяви президентът. /БГНЕС