Граждани на Уганда съдят TotalEnergies за обезщетение

Двадесет и шест граждани на Уганда подадоха иск в Париж срещу френския петролен гигант TotalEnergies за обезщетение за предполагаеми нарушения на човешките права при мащабните му мегапроекти в страната, съобщи АФП.


Присъединили се към пет угандийски и френски групи за подпомагане, хората от засегнатите общности твърдят, че енергийната фирма е причинила "сериозни вреди", особено на правото им на земя и храна.

В основата на жалбата им до съда в Париж са две огромни разработки на TotalEnergies: проучването на 419 петролни кладенеца Tilenga, една трета от които в най-големия национален парк на Уганда - водопада Мърчисън, и EACOP - 1500-километров тръбопровод, по който суровият петрол ще стига през няколко защитени природни резервата до танзанийското крайбрежие.

Хората, засегнати от работата, "са били лишени от свободното ползване на земята си в продължение на три или четири години, в нарушение на правата им на собственост", се казва в изявление на асоциациите.

Това ги "лишава от средствата им за препитание" и води до "сериозен недостиг на храна" за някои семейства - само някои от тях получават обезщетение в натура, докато на други са предложени финансови средства, които далеч не отговарят на необходимото.

Някои села са пострадали от наводнения, причинени от строителството на пречиствателната станция за нефт на проекта Tilenga, твърдят още сдруженията.

Нещо повече, "няколко ищци са били подложени на заплахи, тормоз и арест само защото са дръзнали да критикуват петролните проекти в Уганда и Танзания и да защитават правата на засегнатите общности", добавят те.

Двама активисти, Джелуси Мугиша и Фред Мвесигва, пътуваха до Франция за делото през 2019 г., което имаше за цел да задължи Total да внимава за потенциални нарушения на правата.

"Когато се върнаха в Уганда, единият от тях беше арестуван на летището, а другият - нападнат в дома си 10 дни по-късно", заявиха неправителствените организации.

Третият, Максуел Атура, заяви, че се е сблъскал със "заплахи и посегателства в дома си" и е бил "произволно арестуван два пъти през 2022 г.".

"Като не е изпълнила задължението си за контрол, Total е причинила сериозни вреди на ищците, особено на техните права на земя и прехрана. Поради това те настояват дружеството да бъде осъдено да ги обезщети", продължава изявлението.

Групите твърдят, че земята на повече от 118 000 души е била изцяло или частично отчуждена заради двата проекта на TotalEnergies.

"Неприемливо е чуждестранните петролни компании да продължават да реализират извънредни печалби, докато засегнатите от техните проекти общности в Уганда са тормозени, разселвани, зле компенсирани и живеят в крайна бедност на собствената си земя", казва Франк Мурамузи, изпълнителен директор на угандийския клон на "Приятели на Земята" и на местната неправителствена организация NAPE.

Асоциациите твърдят, че TotalEnergies е трябвало да знае за потенциалните сериозни нарушения на правата, свързани с плановете ѝ в Уганда, но фирмата "не е предприела действия, когато е била предупредена за съществуването им, и не е приложила коригиращи мерки, след като нарушенията на правата на човека вече са били факт".

В плановете на Total от 2018 г. до 2023 г. не са предприети "никакви стъпки за справяне с разселването на населението, ограничаването на достъпа на хората до средствата им за препитание или заплахите срещу правозащитници", твърдят те.

Приятели на Земята и четири угандийски асоциации не успяха през 2019 г. да предявят иск пред френски съд, за да принудят TotalEnergies да спре Tilenga и EACOP. /БГНЕС