Гръцкият премиер иска прошка за жертвите от влаковата катастрофа

Гръцкият премиер поиска прошка от семействата на 57-те загинали в най-тежката железопътна катастрофа в страната преди голям митинг на студенти и железопътни работници в Атина. „Като министър-председател го дължа на всички, но особено на роднините на жертвите, (да поискам) прошка“, написа Кириакос Мицотакис в послание до нацията.

Катастрофата между пътнически и товарен влак предизвика широко недоволство в цяла Гърция. „За Гърция през 2023 г. два влака, пътуващи в различни посоки, не могат да се движат по една и съща линия и никой да не забележи“, каза Мицотакис в съобщението, публикувано на страницата му във Фейсбук. Роднини и близки на загиналите при опустошителната влакова катастрофа във вторник също се очаква да се съберат пред гарата в Лариса близо до мястото на инцидента.

Началникът на гарата, замесен в бедствието, трябва да бъде изправен пред съда в неделя, след като съдебният процес бе отложено от предишния ден. Той е обвинен за убийство по небрежност.

Железопътната компания Hellenic Train, която се превърна в епицентъра на част от обществения гняв, публикува изявление късно в събота, защитавайки действията си. Юридически източник каза, че следователите разглеждат възможността да повдигнат обвинения срещу висши ръководители на компанията. През последните няколко дни представители на железопътния синдикат настояха, че са предупредили компанията за проблемите с безопасността по линията. Трудни въпроси се задават и на правителството относно неуспеха му да продължи реформите в безопасността на железопътния транспорт.

Мъка и гняв

Демонстрациите и бденията в цяла Гърция представляваха комбинация от скръб и гняв от бедствието, което се случи при сблъсък на пътнически и товарен влак. Демонстрацията в неделя в Атина ще бъде на столичния площад Синтагма, до парламента, където вече имаше сблъсъци между полиция и гневни протестиращи в петък вечер. Бяха проведени шествия и церемонии със запалени свещи в памет на жертвите на инцидента, много от които студенти, завръщащи се от ваканция през уикенда. „Това, което се случи, не беше инцидент, това е престъпление“, негодуваше протестиращата София Хацопулу, 23-годишна, студентка по философия в Солун. „Не можем да гледаме всичко това и да останем безразлични. Най-малко девет младежи, учещи в солунския университет "Аристотел", са сред загиналите в пътническия влак.

"Нови елементи" в случая

Началникът на гарата в Лариса, чиято самоличност не е оповестена, призна отговорността за инцидента, станал след като двата влака са се движили по една и съща линия в продължение на няколко километра. 59-годишният мъж, ако бъде обвинен в убийство по непредпазливост, може да бъде осъден доживот, ако бъде признат за виновен. Но неговият адвокат Стефанос Панцарцидис настоя в събота: „В случая има важни нови елементи, които трябва да бъдат разгледани“. В гръцките медии се появиха подробности за относителната неопитност на началника на гарата на поста и факта, че той е оставен без надзор по време на натоварения празничен уикенд.

Предупреждения за безопасност

„Това са особено трудни дни за страната и за нашата компания“, каза Hellenic Train в изявление късно в събота, посочвайки, че е загубила девет свои служители при катастрофата. Неговите служители бързо стигнаха до мястото на бедствието и оттогава работят в тясно сътрудничество със спасителните екипи и властите, добави компанията.

Костас Генидуниас, ръководителят на синдиката на машинистите OSE, каза, че вече са предупредили властите за пропуски в безопасността на линията, където е станала катастрофата. А синдикалните лидери в Hellenic Train алармираха само преди три седмици. „Трябва ли да чакаме да се случи инцидент, за да видим отговорните да ронят крокодилски сълзи“, казаха тогава те. /БГНЕС