Google откри нов център за киберзащита в Токио

Американският технологичен гигант Google е открил нов център за киберзащита в Токио, тъй като регионът е изправен пред нарастващи заплахи за цифровата сигурност от страна на Китай, съобщиха от компанията, предаде АФП.


Новият център, кръстен "Център за върхови постижения в областта на киберсигурността", има за цел да ръководи научните изследвания и да обучава технологични таланти за противодействие на заплахата от кибератаки, заявиха от Google.

"Официално откриваме Центъра за върхови постижения в областта на киберсигурността в Япония, който има за цел да свърже водещи специалисти, изследователи и партньори в областта на сигурността", се казва в изявление на Googlе.

Центърът ще покани технологични експерти от държави, включително Индия, Австралия и Южна Корея, за съвместно проучване на мерки срещу кибератаки, съобщи бизнес ежедневникът Nikkei, като добави, че това е първият подобен център на Google в Азия.

Тези стъпки идват, след като през октомври Google предупреди, че Азиатско-тихоокеанският регион е изправен пред "повече кибератаки от всеки друг регион", като отдаде уязвимостта му отчасти на "хроничния недостиг на таланти".

Японските власти също подкрепиха тези опасения.

През септември Националната полицейска агенция (НПА) се присъедини към американските си колеги, включително ФБР, като предупреди за широко разпространени атаки със зловреден софтуер от свързани с Китай кибернетични актьори, известни като BlackTech.

BlackTech е "насочена към правителствени, промишлени, технологични, медийни, електронни и телекомуникационни сектори, включително структури, които подкрепят военните сили на САЩ и Япония", се казва в съвместно изявление на НПА.

С нарастването на заплахите за сигурността новият център "ще има за цел да подобри инфраструктурата за киберсигурност на Япония" чрез използване на най-съвременни технологии и задълбочено сътрудничество, заяви Джуничиро Учияма, временен ръководител на новия център.

Вашингтон предупреди, че Китай представлява "най-широката, най-активната и постоянна заплаха от кибершпионаж" за неговото правителство и частен сектор.

От своя страна Пекин обвинява Вашингтон, че е "най-голямата хакерска империя в света", позовавайки се на добре документираните му набези в кибервойна, онлайн наблюдение и хакерство. /БГНЕС