Георги Трендафилов: Предсрочни избори означават хаос в РСМ и сръбска дестабилизация на Балканите

Евентуални предсрочни избори в РС Македония биха били резултат от нежеланието на Скопие да проведе реформи, за които е поела отговорност.

В същото време сръбското влияние в РСМ, а и в Западните Балкани, се засилва. Секторът за сигурност на Северна Македония подържа тесни връзки със сръбското разузнаване. Въпреки всичко това перспективата за подобрение на отношенията между България и Македония е възможна.

Това заяви в интервю за БГНЕС бившият говорител на македонското правителство проф. Георги Трендафилов. Той е бивш депутат и известен учен философ в РС Македония.

Проф. Трендафилов вижда два основни мотива, които стоят зад желанието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за „избори на всяка цена“. От една страна опозицията се надява, че резултатите от евентуален вот ще и́ позволят да поеме контрола над изпълнителната власт. От друга страна, проф. Трендафилов подозира, че управляващи и опозиция имат взаимна изгода от неприемането на конституционните промени. Става въпрос, че едни предсрочни избори могат да бъдат използвани като механизъм за отлагане на реформи, които РСМ е поела ангажимент да извърши. В конкретния случаи това са конституционните промени.

Проф. Трендафилов определи този отказ за изменение на основния закон като отваряне на „вратата на хаоса“.

„През последните 30 години на независимост, македонското общество беше изложено на политически инициативи, чиято основна философия бе, че колкото по-голям хаос се създава, толкова по-голяма ще бъде печалбата за политиците. За жалост последиците от отлагането на ключови решения ще произведат, или вече произвеждат, последици, чиито мащаб никой не може да определи“, каза Трендафилов.

Бившият депутат изрази мнение, че подобно отлагане е безсмислено и, че управляващата СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ имат сериозна отговорност пред македонското общество, във връзка с изпълнението на условията на т.нар. „Френско предложение“.

Като фактор, допринасящ за разгарянето на „хибридна война“ в РСМ, Трендафилов посочи Белград. Професорът изтъкна, че сръбският президент Александър Вучич се радва на изключителна популярност в Северна Македония. Част от тази кампания на дезинформация са взаимните усилия на македонските управляващи и опозиция да представят конституционните промени като единственият проблем на македонското общество.

„Ако се махне промяната на конституцията от дневния ред, остават проблемите на нефункционалната здравна система, пропадането на образователната система, инфраструктурните и градоустройствени проекти се движат прекалено бавно. Тези въпроси нямат абсолютно никаква връзка с конституционните промени. Впрочем, тези промени не могат да бъдат главен въпрос, при положение, че нищо друго в държавата не функционира“, коментира Трендафилов.

Бившият говорител на Министерски съвет предупреди, че сръбското влияние в Северна Македония се засилва. Такъв пример е практиката да се организира автобусен превоз от РСМ до Белград, за да се осигури необходимата подкрепа за митингите на Вучич. Трендафилов подчерта, че сериозната подкрепа на гражданите на РСМ за Вучич се дължи на липсата на силен, местен политически субект.

„Македонците правят възможно най-лошият избор като се доверяват на външен политически лидер, който по никакъв начин не е свързан с тяхната страна“, добави той.

Относно проекта „Сръбски свят“, Трендафилов изрази мнение, че това е инициатива на Белград, която има за цел да дестабилизира държавите от Западните Балкани и по-точно Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

По думите на Трендафилов Вучич обикаля тези държави, изразявайки доброто си отношение към тях, а в същото време Белград си позволява крайно неприемливи действия. Като такъв пример професорът посочва, че преди години същият този Вучич изтегли цялото посолство на република Сърбия в Скопие.

„В дипломацията това означава, че на следващия ден ще има война. След по-малко от седмица сръбският дипломатически персонал се върна, но македонското общество така и не получи отговор какво толкова драматично се случи, за да се предприеме толкова рязък ход от страна на Вучич“, добави проф. Трендафилов.

Той се спря на периода 1998-2001, когато е бил говорител на Министерския съвет и разкри мястото, откъдето Скопие е получила информация, че се готви гражданска война в Македония.

„Не е тайна за македонското общество, че информацията дойде от разузнавателните служби на съседна Сърбия. И по времето на управлението на Любчо Георгиевски, връзките между службите на Македония и Сърбия съществуваха и бих казал, че бяха приятелски. И тогава, както и сега, особено след влизането ни в НАТО, връзките, които съществуват в сектора на сигурността не са се изменили. Напротив те са функционални и ежедневни“, заяви Трендафилов.

Като пример за подобни близки отношения, професорът посочи, че по време на пандемията е имало случаи, в които служители от македонския сектор за сигурност са се снимали с ръководителя на сръбското разузнаване Александър Вулин.

БГНЕС припомня, че последният беше санкциониран от САЩ, заради участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение.

Проф. Трендафилов коментира опитите за провокация от страна на РСМ спрямо България. Според него властта в Скопие никога не е възнамерявала да изпълнява двустранния договор, който беше подписан през 2017 от правителствата на Бойко Борисов и Зоран Заев.

„Липсата на каквато и да е воля за извършване на промени, които произтичат от въпросния договор, могат да бъдат разглеждани като провокация“, заяви Трендафилов.

По-отношение на бъдещите взаимоотношения между България и РСМ, професорът изрази оптимизъм.

„Мисля, че в двете страни има достатъчно демократичен, експертен, нормален капацитет, което ще позволи да се разрешат всички онези проблеми, които се появиха през последните години. Все още има хора с добра воля, които биха искали въпроса да се реши колкото се може по-бързо“, заяви проф. Трендафилов. /БГНЕС