Габриел Атал, "новият Макрон" начело на френското правителство

Габриел Атал, който стана най-младият министър-председател на Франция на 34-годишна възраст, преживя стремително издигане, което предизвика сравнения с това на неговия ментор президента Еманюел Макрон, предаде АФП.


Той е и първият открито хомосексуален премиер на страната, чиято най-неотложна задача ще бъде да гарантира, че центристките сили на Макрон ще победят крайната десница - първо на европейските избори през юни, а след това и на президентските избори през 2027 г.

По-борбеният стил на Атал вероятно ще контрастира с този на предшественика му Елизабет Борн.

Заемайки високия пост на толкова млада възраст, Атал предизвика неизбежни сравнения със самия Макрон, който стана най-младият президент на Франция на 39-годишна възраст.

Той с лекота подобри предишния рекорд на Лоран Фабиюс, който през 1984 г. е назначен за премиер от Франсоа Митеран на 37-годишна възраст.

Френските медии дори спекулират, че Атал може да наследи Макрон в Елисейския дворец през 2027 г., когато френският президент приключи своя мандат.

"Габриел Атал - новият Макрон?", заяви френският вестник Le Point през септември.

Известен със своята увереност и добър външен вид, Атал се доказа като един от най-амбициозните министри в правителството на Макрон.

Но въпреки относителната си неопитност, той си спечели репутацията на твърда и решителна фигура.

Според проучване на Odoxa, публикувано миналата седмица, Атал е най-популярната фигура в правителството, като повече от една трета подкрепят назначаването му за министър-председател.

"Младостта, общественото мнение и реалната или потенциалната способност да води кампанията за европейските избори са направили разликата в избора“, заяви източник, близък до президентството.

"Той е популярен, млад и е човек, създаден от нулата от Макрон", добави министър, пожелал анонимност.

Откакто влиза в политиката в началото на 20-те си години, Атал бързо се издига в йерархията.

През 2017 г. е избран за депутат в долната камара на френския парламент - Националното събрание, а по-късно заема длъжностите говорител на правителството и министър на бюджета.

През юли той стана министър на образованието, получавайки един от най-значимите и политически чувствителни постове в правителството.

Той превърна борбата с тормоза в свой приоритет след поредицата от самоубийства на ученици през последните години.

За да се бори с проблема, той се обедини с френската първа дама Брижит Макрон, бивша учителка, която проявява силен личен интерес към проблема.

Но най-значимият му ход бе направен по-малко от два месеца след като забрани на учениците да носят абая - свободна дреха от раменете до краката, носена от мюсюлманките.

"Вече няма да е възможно да се носи абая в училище", каза той.

"Секуларизмът означава свободата да се еманципираш чрез училището."

Решението на Атал предизвика дебат относно светските правила във Франция и дали те се използват за дискриминация на мюсюлманското малцинство в страната.

Мнозина възприеха този ход и като опит да се успокоят консерваторите и да се повиши общественият престиж на Атал.

Като министър на бюджета той също така използва медийните си умения, за да защити изключително спорната пенсионна реформа на Макрон.

Син на филмов продуцент, Атал израства в Париж и учи в Ecole Alsacienne, частно училище в сърцето на столицата, преди да завърши също толкова елитарния университет Sciences Po.

Атал, чийто баща е евреин, споделя, че е преживял както антисемитизъм, така и хомофобия.

Първоначално той е бил привърженик на Социалистическата партия, но преминава към новото центристко движение на Макрон, когато то е основано през 2016 г. /БГНЕС