ФТ: Британски бизнес е доставил електроника за 1,2 млрд. долара в Русия

Британска фирма, регистрирана на терасовидна къща в северно лондонско предградие, е организирала продажбата на електроника за около 1,2 млрд. долара за Русия след началото на руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г., съобщи „Файненшъл таймс“.

Компанията „Mykines Corporation LLP“, базирана в лондонския квартал Енфийлд, е посочена в руските регистри като изпратила пратки, включващи полупроводници, сървъри, лаптопи, компютърни компоненти, телекомуникационно мрежово оборудване и друга потребителска електроника. В регистрите са посочени марки, вариращи от Huawei и H3C до Intel, AMD, Apple и Samsung.

Според тези митнически документи поне 982 млн. долара от стоките, посочени като изпратени от Mykines, са обект на санкциите за износ от дружества или физически лица от Обединеното кралство за Русия. Продажбата на тези стоки в Русия без разрешение от органите на Обединеното кралство може да представлява нарушение на неговите санкции, въпреки че стоките, изпратени от Mykines, са влезли в Русия от други държави - предимно от Китай.

Тези констатации повдигат въпроси относно ефективността на опитите за ограничаване на възможностите на Русия да получава критични технологии, използвани от военнопромишления комплекс на страната.

Суровите данни, анализирани от "Файненшъл таймс", са получени от Максим Миронов, професор в IE Business School в Мадрид, който е експерт по анализ на митническите потоци. Подгрупа от записите е потвърдена чрез сравнение с данни от „ImportGenius“, търговски доставчик на митнически данни.

Макар че голяма част от износа на Микинес са потребителски стоки, той включва и голям обем микрочипове от висок клас, телекомуникационно оборудване и сървъри, които могат да подпомогнат руската инфраструктура.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: "Всички предприятия, регистрирани в Обединеното кралство, са задължени по закон да спазват режима на санкции срещу Русия. Приемаме много сериозно потенциалните нарушения, но не обсъждаме подробности за това как прилагаме търговските санкции за конкретни случаи."

Търговията повдига и въпроси относно използването на британските юрисдикции за опазване на тайната. Отчетите на Mykines от предишни години показват, че по това време тя е превеждала печалбите си директно на две юридически лица на Британските Вирджински острови, чиято собственост е неизвестна.

„Файненшъл таймс“ посети терасовидната къща, в която е регистрирана Mykines, в Саутгейт, район на Енфийлд. Това е една от двете активни компании, регистрирани на адреса, който е собственост на Саввас Темистоклеус, базиран в Кипър собственик на доверителна служба. През 2013 г. той създава дружество, в което е единствен директор, наречено "Russian Trading Company Ltd".

Темистоклеус заяви пред „Файненшъл таймс“, че ще предаде въпросите на лицето, посочено като имащо "значителен контрол" върху Mykines - Виталий Поляков, 53-годишен украинец, който е описан като пребиваващ в Украйна. Според украинската разузнавателна група "Молфар" само едно лице отговаря на даденото описание на Поляков - пътен работник, нает от украински държавен миннодобивен концерн. Той не е отговорил на исканията за коментар.

До август миналата година контролиращият собственик на Mykines е посочен като 34-годишна украинка, родена в същия град като Поляков. Според онлайн свидетелство, публикувано през 2018 г., тя е посещавала двуседмичен курс по английски език в малък колеж в Лондон и е пребивавала в семейство, което я е приемало. В публичната ѝ страница в Инстаграм дейностите ѝ са посочени като IT специалист и танцьорка на полюс.

Mykines е била активна в Русия преди инвазията, но записите предполагат, че бизнесът ѝ със страната внезапно се разраства след началото на войната.

Другата фирма, регистрирана на адреса в Енфийлд, Denirello LLP, е продавала активно подобни стоки в Русия преди войната, но изглежда е свила дейността си и е преустановила износа за Русия, тъй като през 2022 г. са въведени по-строги санкции. „Denirello“ се описва като "динамична диверсифицирана компания, която разпространява медицинско, промишлено и ИТ оборудване в Русия и ОНД [Общността на независимите държави]".

Преобладаващото мнозинство от 10 600 партиди стоки са посочени като изпратени на „Marsala“, дружество със седалище в Москва. Руските регистри показват, че тя внася много малко, освен от Mykines. Дружеството изглежда е силно свързано с „Merlion“, голям дистрибутор на компютри и електроника в Русия.

Макар че повечето стоки изглеждат предимно от гражданско естество, Marsala е декларирала в руските официални списъци, че един от нейните контрагенти е Microcontract - дружество, което притежава съвместно предприятие с Инженерния център на Новгородския държавен университет. Този център, стартирал в сътрудничество с „Ростех“, огромния държавен военен конгломерат, посочва областите си на изследване, включващи авиация и безпилотни летателни апарати, микроелектроника, сензори и промишлена електроника.

В някои от митническите документи има грешки - или може да са били обект на хитрост. Например, има шест записа, регистриращи вноса на хартия. Но предполагаемата цена на тази хартия в някои случаи е 500 000 долара за килограм. Предполагаемата хартия също така е вписана като произведена от Huawei и New H3C Technologies, китайски високотехнологични компании. /БГНЕС