Френската левица отново нападна Макрон

Френският президент Еманюел Макрон беше обвинен, че омаловажава проблемите на безработицата, след като каза на майката на търсещ работа човек, че синът ѝ лесно може да намери такава, предаде АФП.


По време на посещението си в южния град Марсилия президентът каза на жената, че синът ѝ може да получи "10 предложения", ако се разходи из историческия район Vieux Port в града, където има десетки кафенета и заведения за хранене.

45-годишният Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, вече е имал предишни противоречиви размени на реплики относно търсенето на работа, като през 2018 г. каза на млад мъж, че просто трябва да "пресече улицата", за да си намери работа, а през май заяви пред друго лице, че работата е само на "един метър разстояние".

"Какво иска да работи синът ви?" Макрон попита жената по време на разходка в Марсилия, след като тя каза, че 33-годишният ѝ син не може да си намери работа и има просрочени задължения за наем.

"Няма значение... нищо!", отговори тя.

Макрон ѝ каза: "Няма да ме убедите, че ако той наистина си търси работа в Марсилия и е готов да постъпи на работа като сервитьор, то няма работа като сервитьор.

"Обещавам ви: Ако тази вечер се разходя с теб из Vieux Port, сигурен съм, че ще намерим 10 предложения за работа", каза той.

Но новата ръководителка на профсъюза CFDT, Марилиза Леон, предупреди президента, че "нещата не са толкова прости".

"Какво послание отправя президентът на републиката към хората, които работят в кафенета и ресторанти - че просто трябва да почукат на вратата и да си намерят работа?", каза тя пред телевизия BFM.


"Той отрича уменията и трудностите на условията на труд", добави Леон.

Депутатът от твърдолявата партия "Непреклонна Франция" Матилд Пано заяви, че "Макрон се е превърнал в карикатура".

"Показвайки такова презрение към хората, единственият безработен, на когото се надяваме в страната, е Еманюел Макрон", каза тя.

Преди месеци във Франция избухна напрежение между правителството на Макрон и левицата заради неговата пенсионна реформа за повишаване на пенсионната възраст.

По-рано тази година вътрешният му министър Жералд Дарманен обвини твърдата левица, че иска "общество без усилия" и търси "право на мързел".

Понастоящем безработицата във Франция е около 7 %, което е най-ниското ѝ ниво от началото на 80-те години на миналия век.

В отговор на предизвикателството на Макрон регионалният всекидневник „Ла Прованс“ се разходи из Vieux Port и заяви, че за час и половина е открил не по-малко от 13 предложения за работа. /БГНЕС