Франция и Швейцария се надпреварват за "четвъртия" вид шоколад

Четвъртият шоколад - "русият" – според Франция, бавно навлиза във френските сладкарски изделия, но не успява да получи официално признание и се сблъсква с конкуренцията на „розовия“ швейцарски сорт, предаде АФП.


„Русият“ шоколад се ражда случайно.

Френският сладкар Фредерик Бау демонстрира уменията си на изложение в Япония и оставя белия си шоколад да се затопля прекалено дълго в камерата за готвене... четири дни, ако трябва да сме точни.

"Случайно, като по магия... той стана рус! Този шоколад се появи с невероятен цвят и мирис", спомня си Бау, който е творчески директор на шоколатиера Valrhona.

Бау веднага усеща търговския потенциал на тази „щастлива грешка“, но са необходими 7 години тестове, за да се усъвършенстват уникалните му ароматни качества и консистенция.

Рецептата остава в тайна, но е официално регистрирана от Valrhona и от 2012 г. се продава под името Dulcey.

Основната химическа същност обаче е добре позната. Това е "реакцията на Майяр" - поредица от химични реакции между аминокиселини и редуциращи захари, които предизвикват покафеняване и аромати, близки до препичането.

На вкус русият шоколад има млечната масленост на белия шоколад, но е много по-малко сладък, с мек карамелен вкус и послевкус на печено кафе.

"Той е много различен от другите шоколади. Той придава много бисквитен, много приятен вкус", казва базираният в Ница сладкар Филип Таяк, който го комбинира с лешници за тарталети.


Бау го комбинира като чист фонданов десерт с прясно изпечени ябълки и крем от таитянска ванилия, а също така препоръчва да се "разчупи" с по-изразителни плодови комбинации, като цитрусови или червени плодове.

Въпреки усилията, Valrhona не успява да убеди френските законодатели да възобновят правните си определения.

Така че русият шоколад остава официално само още един вид бял шоколад, който е последният законно признат - след черния и млечния шоколад - след изобретяването му през 30-те години на миналия век от швейцарската компания Nestle.

А алпийските съседи на Франция не чакат да бъдат изпреварени в търсенето на четвърти сорт.

Основният конкурент на Valrhona в света на професионалния шоколад, швейцарският гигант Barry Callebaut, стартира през 2017 г. маркетингова кампания за свой собствен четвърти вид: ярко розов и получен от какаови зърна Ruby, отглеждани в Еквадор, Бразилия и Кот д'Ивоар.

Barry Callebaut нарича своя шоколад Ruby "най-голямата иновация в шоколада от 80 години насам".

"Най-добрият шоколад в света е този, който ви дава миг на наслада - без значение къде е произведен и какъв е цветът му", казаха от компанията. /БГНЕС