Финландия подава молба за членство в НАТО през следващите седмици

Финландия ще подаде молба за членство в НАТО през следващите седмици, заяви пред репортери Ерки Туомиоя, бивш външен министър и заместник-председател на комисията по външни работи на финландския парламент.

Ерки Туомиоя (Л), бивш външен министър и заместник-председател на комисията по външни работи на финландския парламент

В четвъртък финландски политици се срещнаха с председателя на шведския парламент Андреас Норлен, представители на комисиите по външни работи и по отбрана, както и с министъра на външните работи Анне Линде и министъра на отбраната Петер Хултквист.

"Казах, че Финландия има силно мнозинство както в обществото, така и в парламента, което означава, че тя ще изпрати молба за членство в НАТО през следващите седмици, през пролетта. Казах това, независимо дали смятам, че това е нещо добро или лошо", цитира централният финландски вестник Helsingin Sanomat думите на Туомиоя.

Според него изглежда очевидно, че Финландия ще подаде молба за членство в НАТО, и смята, че е важно да се информират шведите.

Според председателят на комисията по външни работи на финландския парламент, шведите са доволни, че Финландия е дала ясен знак, че иска да върви в крак със своите съседи.

Финландия се подготвя да подаде молба за членство в НАТО по специална процедура, след като проведе съвместно заседание на комисията по външна политика и сигурност и след това представи позицията си пред парламента под формата на доклад за външната политика, в който се посочва решението на финландското ръководство да подаде молба за членство в НАТО при наличие на парламентарно мнозинство. След това тази информация ще бъде изпратена в централата на НАТО в Брюксел.

Дебатът за членството на Финландия в НАТО набира скорост след началото на войната в Украйна, а броят на финландците, желаещи да се присъединят към алианса, бие всички рекорди според проучванията на общественото мнение.

Русия оценява отрицателно идеята за присъединяване на двама нови членове към НАТО. Говорителят на Путин Дмитрий Песков определи присъединяването на Швеция и Финландия към алианса като екзистенциална заплаха за страната. Според заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев Москва трябва да е готова за агресивни действия от страна на НАТО в опитите му да разшири присъствието си в близост до руските граници./БГНЕС