ФАЦ: Западните дипломати губят доверие в ПП-ДБ

"Коалицията" ПП-ДБ загуби подкрепа и сред западните дипломати в София.


Това пише германският ежедневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ в анализ за политическата обстановка в България.

"Не можеш да се държиш така, сякаш имаш право да управляваш страната сам с дял от около 20 % от гласовете", казва един от събеседниците на ФАЦ в София, обобщавайки мнението за "Продължаваме промяната", което очевидно е доста разпространено сред дипломатическия корпус в българската столица.

Всъщност проучванията на общественото мнение от много месеци насам показват, че ГЕРБ остава най-популярната политическа партия в България. Последните данни на авторитетния институт "Алфа Рисърч" са от средата на март и показват, че ГЕРБ е с рейтинг на популярност от около 22,5%, точно пред "Партията на промяната", която е с почти 20%.

Една от разликите между двете партии обаче е, че Борисов изглежда е приел необходимостта от коалиция, докато много политици от "Продължаваме промяната" все още се държат така, сякаш има възможност да управляват без ГЕРБ. Окуражен и от сравнително добрите социологически рейтинги, Борисов изглежда е стигнал до извода, че нови избори ще му навредят по-малко. "Нека българските граждани да решат чрез избори кой и как да управлява България", се казва в изявление на партията, разпространено след провала на преговорите за обединение. Това е, което ще се случи сега. /БГНЕС