Европол: От 2020 г. насам са извършени над 6 500 ареста във връзка с EncroChat

Повече от 6500 души са арестувани след разбиването през 2020 г. на EncroChat - инструмент за криптирана комуникация, използван от организираната престъпност, съобщи Европол.


Близо 200 от арестите са на "цели с висока стойност", заяви организацията, която подпомага членовете на ЕС в международните разследвания, като добави, че са иззети или замразени средства от престъпна дейност на стойност близо 900 млн. евро (983 млн. долара).

През юли 2020 г. френската и нидерландската полиция обявиха, че са затворили криптираната телефонна мрежа, използвана от организирани престъпни групи в цяла Европа за опити за убийства и големи сделки с наркотици.

Този ход е позволил на полицията да прочете милиони съобщения от заподозрени престъпници, заяви Европол в първия преглед на операцията срещу клиенти на EncroChat, която е продавала персонализирани криптирани телефони.

От 2020 г. насам разследващите са успели да прихванат, споделят и анализират над 115 млн. криминални разговора, проведени от приблизително над 60 000 потребители, се казва в доклада.

Прехванатите разговори са включвали разговори за планирани насилствени нападения, опити за убийства, корупция и мащабни доставки на наркотици, се казва в него.

"Телефоните EncroChat са били представяни като гарантиращи пълна анонимност, дискретност и липса на възможност за проследяване на потребителите", заяви Европол.

Устройствата са имали функции, гарантиращи автоматичното изтриване на съобщенията и всички данни в устройството.

"Това би позволило на потребителите бързо да изтриват компрометиращи съобщения, например в момента на арест от полицията", заяви Европол.

Общо 6 558 заподозрени са били арестувани, което е довело до натрупване на 7 134 години затвор за осъдени престъпници, заяви Европол.

Полицията е иззела 30,5 милиона таблетки химически наркотици, 103,5 тона кокаин, 163,4 тона канабис и 3,3 тона хероин.

През 2017 г. френските правоприлагащи органи започнаха разследване на компанията, управляваща EncroChat, след като нейни телефони редовно бяха откривани по време на операции срещу организирани престъпни организации, което доведе до създаването на работна група, помещаваща се в Европол. /БГНЕС