ЕЦБ вдига лихвените проценти с 0.5 пункта

Европейската централна банка реши да повиши лихвените проценти с 0,5 пункта до 3%. Тя се придържа към предишните си насоки, въпреки че опасенията за нова финансова криза разтърсиха пазарите през последните дни, предаде Политико.

Политиците явно предпочетоха да дадат приоритет на продължаващата борба с бушуващата инфлация пред опасенията за финансовата стабилност, като отбелязаха, че "прогнозите са инфлацията да се запази твърде висока твърде дълго време".

След фалита на две американски банки и сътресенията в швейцарския банков гигант Credit Suisse притесненията за потенциална банкова криза породиха съмнения относно предварително сигнализирания път на ЕЦБ за повишаване на лихвените проценти. Това породи съмнения на финансовите пазари за вероятна промяна на лихвените проценти днес, а от понеделник насам - и в пиковите лихвени проценти.

Днешното решение ще изложи председателя на ЕЦБ Кристин Лагард на критики, че повтаря грешките, допуснати от бившия председател Жан-Клод Трише, който повиши лихвените проценти по време на кризата с държавния дълг през 2011 г. с аргумента, че закрепването на инфлационните очаквания е най-добрият начин за повишаване на доверието в зоната на единната валута.

Този ход остана в историята като огромна политическа грешка, която засегна доверието в ЕЦБ за години напред.

ЕЦБ призна настоящата несигурност и се отказа от споменаването на необходимостта от по-нататъшно "значително" повишаване на лихвените проценти, като вместо това подчерта готовността си да реагира на постъпващите данни.

"Повишеното равнище на несигурност засилва значението на зависимия от данните подход към решенията на Управителния съвет относно лихвените проценти, които ще се определят от неговата оценка на перспективите за инфлацията в светлината на входящите икономически и финансови данни, динамиката на базисната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика", заяви Лагард.

ЕЦБ също така увери, че Управителният съвет "е готов да реагира при необходимост, за да запази ценовата и финансовата стабилност в еврозоната", като същевременно увери, че банковият сектор в региона е устойчив. "Във всеки случай инструментариумът на политиката на ЕЦБ е напълно подготвен да осигури ликвидна подкрепа за финансовата система на еврозоната, ако това е необходимо, и да запази гладкото предаване на паричната политика", заяви тя.

Решението за политиката на ЕЦБ беше придружено от нови прогнози за растежа и инфлацията, които бяха финализирани в началото на март преди началото на неотдавнашното напрежение на финансовите пазари.

Прогнозите за инфлацията бяха ревизирани надолу, главно поради по-ниските цени на енергията, като сега служителите на ЕЦБ виждат средна инфлация от 5,3% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. Същевременно обаче те ревизираха нагоре оценките си за базовия инфлационен натиск, което предполага, че цените може да се окажат по-устойчиви, отколкото се смяташе досега. /БГНЕС