Заседанието на ООН за резолюцията за геноцида в Сребреница се отлага

„Заседанието на Общото събрание на ООН за резолюцията за геноцида в Сребреница се отлага“.


Това съобщи посланикът на Босна и Херцеговина (БиХ) в ООН Златко Лагумджия, съобщи Blick.

„В момента знаем, че заседанието няма да се състои на 2 май, защото днес изпращаме текста на резолюцията за преразглеждане, ако държавите-членки на ООН, имат други предложения по текста. Общото събрание със сигурност ще бъде след 6 май, в зависимост от графика на сесиите, който ще узнаем на 29 април. И мисията на БиХ в ООН участва в това решение, така че тези, които се нуждаят от време, или тези, които са готови за по-добро разбиране на текста на резолюцията, че като група приятели и спонсори на резолюцията, те са отворени за по-нататъшни консултации“, каза Лагумджия.

Сръбският президент Александър Вучич, който също е в Ню Йорк, не пропусна да се изкаже по повод отлагането на заседанието.

„Тази вечер проведохме среща с 5 европейски държави, които смятаме за възможно приятелски настроени и които няма да гласуват както е наредено. Ще продължим да работим и веднага щом се върнем в Белград, ще изготвим план как да работим в Белград. Ще поканим африканските и тихоокеанските държави да бъдат техни домакини. Това е нещо, което можем да направим, за да се борим буквално всеки ден“, каза Вучич.

Сръбският президент, който е противник на приемането на резолюцията, твърди, че САЩ и Германия оказват натиск върху група държави, с цел приемането на документа.

Позицията на официален Белград спрямо геноцида в Сребреница е, че терминът „геноцид“ е понятие, което международната общност нарочно използва, за да очерни Сърбия и народа ѝ.

БГНЕС припомня, че през лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич тогава заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат убити по 100 босненци.“ Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага. /БГНЕС