Депутати от ЕС призоваха германската крайна десница да разкрие всякакви връзки с Кремъл

Европейският парламент поиска от германската крайнодясна партия АзГ да декларира всякакви финансови връзки с Кремъл, след като прокурори започнаха разследване срещу един от нейните водещи политици във връзка с предполагаеми плащания от Русия и Китай.


"Парламентът призовава АзГ незабавно да декларира публично финансовите си отношения, особено с Кремъл, и да оповести публично целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от източници, свързани с Кремъл", заяви законодателният орган на ЕС, предаде АФП.

Законодателите подкрепиха с огромно мнозинство призива в резолюция, в която се настоява за по-строги действия срещу предполагаемата руска намеса преди изборите за Европейски парламент в целия блок през юни.

В сряда германските прокурори съобщиха, че са започнали предварително разследване срещу Максимилиан Крах, водещия кандидат на АзГ за евровота, във връзка със съобщения за подозрителни плащания от Русия и Китай.

Това стана в момент, когато крайнодясната партия вече се бори да овладее последиците от ареста в понеделник на парламентарен съветник на Крах по подозрения в шпионаж в полза на Китай.

Опасенията за намеса на Москва в навечерието на изборите се засилиха, след като чешките и белгийските власти разкриха предполагаем контролиран от Кремъл уебсайт, който е използвал членове на ЕП за разпространение на руска пропаганда.

"Парламентът е потресен от достоверните твърдения, че на някои членове на ЕП е било платено да разпространяват руска пропаганда и че няколко от тях са участвали в дейността на проруската медия "Гласът на Европа"," се казва в изявление на Камарата.

В необвързващата резолюция се настоява ръководството на ЕС и неговите държави членки "да се справят с усилията за руска намеса" преди гласуването.

"Всяка подобна тактика... трябва да има последствия", заяви парламентът.

Проучванията на общественото мнение прогнозират, че на предстоящите избори за парламент на ЕС ще има раздвижване в полза на крайно десните партии.

Представители на ЕС обвиниха Москва, че засилва усилията си за дезинформация, откакто Кремъл започна инвазията си в Украйна през 2022 г. /БГНЕС