ЕС прилага по-строги правила в банковия сектор

Европейският съюз сключи споразумение за прилагане на договорените на международно равнище банкови реформи, които имат за цел да предотвратят повторение на финансовата криза от 2008 г., предаде АФП.


Европейската комисия предложи за първи път закона за банките през октомври 2021 г., но след като в началото на тази година сривът на кредитори в САЩ предизвика сътресения на пазара, вниманието беше насочено към този процес в още по-голяма степен.

Проектозаконът е интерпретацията на Европейския съюз на реформите Базел III на международните стандарти за това как банките оценяват кредитните и пазарните рискове.

Те включват разпоредби за това, че банките трябва да разполагат с подходящ капитал и ликвидност.

Правилата ще се прилагат от 1 януари 2025 г., две години по-късно от крайния срок 2023 г., договорен в рамките на реформите.

Преговарящите от Европейския съвет, който представлява 27-те държави членки, и Европейския парламент постигнаха временно съгласие по правилата.

"Това е важна стъпка напред, която ще помогне да се гарантира, че европейските банки могат да продължат да работят и в светлината на външни сътресения, кризи или бедствия", заяви шведският министър на финансите Елизабет Свантесон.

ЕС е първата голяма сила, която прилага окончателните елементи на реформите, изпреварвайки други държави, включително САЩ.

Но блокът настоява правилата му да отчитат "конкретните условия" на европейските банки, които разчитат в по-голяма степен на нискорискови жилищни кредити, отколкото американските им колеги.

Проектозаконът също така изисква от банките да оповестяват експозицията си към криптоактиви, които включват криптовалути като биткойн и етериум, както и повече прозрачност по отношение на рисковете за устойчивостта, включително финансирането на проекти за изкопаеми горива.

Сделката предвижда, че банковите ръководители трябва да бъдат считани за "подходящи и изрядни" съгласно рамка за оценка на пригодността на лицата.

Комисарят на ЕС по финансовите услуги Мейрид Макгинес също приветства споразумението, като настоя, че правилата ще гарантират, че "банковият сектор на ЕС е подходящ за бъдещето".

Сътресенията през март започнаха, когато Silvergate Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank в САЩ фалираха в бърза последователност, а страховете на пазарите доведоха до принудителното поглъщане от страна на водещата швейцарска банка UBS на бившия ѝ конкурент Credit Suisse. /БГНЕС

Тагове: