ЕС повиши прогнозата си за растеж на еврозоната за 2023 г.

Икономиката на еврозоната ще нарасне повече от предварително прогнозираното през 2023 г., тъй като енергийната криза отслабва и еврозоната избегна рецесията тази зима, заяви Европейската комисия.

Сега се очаква икономиката на 20-те държави да се разшири с 0,9% вместо с 0,3%, тъй като "благоприятни развития" й помогнаха да преодолее последиците от руската инвазия в Украйна, заяви ЕК, цитирана от АФП.

Очаква се също така инфлацията да се забави повече от предишните прогнози.

"Продължаващата диверсификация на източниците на доставки и резкият спад в потреблението оставиха нивата на съхранение на газ над средните сезонни стойности от минали години, а цените на едро на газа спаднаха значително под нивата отпреди войната", заяви ЕК.

"Освен това пазарът на труда в ЕС продължи да се представя добре, като равнището на безработица остана на най-ниското си ниво за всички времена."

Прогнозите са, че тази година инфлацията ще достигне 5,6 %, като комисията заяви, че изглежда, че "пикът вече е зад гърба ни" след рекордните 10,6 % през октомври.

През миналата година Европейската централна банка и нейните колеги по света предприеха серия от повишения на лихвените проценти в опит да укротят бързо растящата инфлация.

Изпълнителният орган на ЕС предупреди, че икономическите "насрещни ветрове обаче остават силни".

"Потребителите и предприятията продължават да се сблъскват с високите цени на енергията, а базисната инфлация (основната инфлация без енергоносителите и непреработените храни) продължава да се повишава през януари", заяви той.

"Тъй като инфлационният натиск се запазва, затягането на паричната политика ще продължи, което ще натежи на бизнес активността и ще окаже натиск върху инвестициите."

Европейската комисия остави непроменена прогнозата за растежа на еврозоната за 2024 г. на 1,5%.

Тя прогнозира, че инфлацията през следващата година ще бъде 2,5%, което все още е над целта на ЕЦБ от два процента.

Комисията заяви, че макар несигурността около нейната прогноза "да остава висока, рисковете за растежа са като цяло балансирани".

"Вътрешното търсене може да се окаже по-високо от прогнозираното, ако неотдавнашните спадове на цените на едро на природния газ се прехвърлят по-силно върху потребителските цени и потреблението се окаже по-устойчиво", каза тя.

"Въпреки това не може да бъде изключено потенциално обръщане на този спад в контекста на продължаващото геополитическо напрежение."

Предстоящи повишения на лихвените проценти

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви този месец, че "като цяло икономиката се е оказала по-устойчива от очакваното".

Но тя сигнализира, че ЕЦБ ще "запази курса" с увеличение на лихвените проценти през март.

Нарастват признаците, че еврозоната може би е преминала през най-лошото от икономическия шок, инфлацията се забавя от пика през октомври, а зоната постигна растеж в края на 2022 г.

По-малко мрачните данни дадоха повод за надежда, че усилията на Русия да задуши ключовите доставки на газ за Европа може да не предизвикат дълбокия спад, на който се надяваха.

Когато Москва намали доставките след нахлуването си в Украйна, европейските правителства предприеха мерки за облекчаване на потребителите и предприятията от рязкото покачване на цените и побързаха да запълнят хранилищата си.

Цените на газа на едро намаляват, а сравнително мекото време през зимата означава, че резервите не са били използвани толкова бързо, колкото се очакваше. /БГНЕС

Брюксел / Белгия