Ердоган събра 1,7 млн привърженици в Истанбул

Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе в неделя в Истанбул най-големия досега митинг от кампанията си с историческо присъствие на 1,7 млн. души преди изборите на 14 май, подчертавайки многото постижения, постигнати по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).


"Истанбул е Турция", изтъкна той, като благодари на жителите на Истанбул, че продължават да го подкрепят. "Ние ще създадем века на Турция заедно с вас."

"Ако Истанбул каже "Да", всичко приключва", каза президентът и призова хората да гласуват за него на изборите.

Изборите на 14 май не са въпрос на този кандидат или тази партия, а на запазване на завоеванията на Турция, посочи Ердоган.

Ще изпратим опозицията в пенсия, добави Ердоган, като подчерта, че опозицията поставя пречки пред всяка работа на партията му и пречи на придобивките на страната.

"Ние увеличихме националния доход три пъти за 21 години. Построихме 10,5 млн. къщи и осигурихме жилища за нашите семейства", добави той.

Президентът показа видеоклип с проектите и работите, които партията е реализирала, като същевременно сподели и друг, в който се споменават бъдещите цели на президента.

"Не само ще добавим разликата в инфлацията към заплатите на нашите държавни служители през юли, но и ще увеличим социалните плащания. Надявам се във вторник да обявя пред обществеността резултатите от разговорите, които в момента нашият министър води със синдикатите".

Той каза още, че младежите ще бъдат предпочетени при осигуряването на работни места и намаляването на безработицата, като същевременно обеща нови стимули за младите хора.


Той засегна и темата за опустошителните земетресения от 6 февруари, като заяви: "Премахнахме руините за три месеца и започнахме строителството на нови къщи. Първите селски къщи предадохме по време на празника Байрам. Броят на жилищата и селските къщи, чийто строителен процес започна, достигна 142 000, а броят на къщите, чиито основи са положени, достигна 59 000".


"Работим за съживяването на нашите градове с 650 000 къщи, от които около 319 000 ще бъдат предадени в рамките на една година."

Ердоган удари по шестстранната коалиция, че си сътрудничи с терористите, и каза на тълпата да не позволява на опозицията да разделя страната.

"Те получават инструкциите си от Кандил", каза Ердоган.

Той също така разкритикува кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, че не служи на Истанбул и митингува в цяла Турция преди изборите.

"Г-н Кемал му даде инструкции, като му каза: "Иди във Ван". Когато отиде там, той направи знака, който правят членовете на ПКК. Екрем, ти си от Трабзон, какво правиш там, когато трябва да си в Истанбул?".

Ердоган се стреми към нов мандат по случай стогодишнината на Република Турция, след като години наред доминираше турския политически пейзаж като министър-председател и президент на изборите на 14 май. Основният му съперник е кандидатът на шестпартийната опозиционна коалиция - председателят на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу.

От друга страна, той посочи, че най-добрият отговор на западните медии, настроени срещу него и Турция, би бил да види огромните тълпи на летище "Ататюрк".

Думите на Ердоган дойдоха, след като базираният в Лондон седмичник The Economist отново си навлече гнева на поддръжниците на президента с корица, призоваваща за победа на опозицията миналата седмица.

Корицата със заглавие "Най-важните избори през 2023 г." беше украсена с тагове "Спасете демокрацията" и "Ердоган трябва да си ходи". Потребителите на социалните медии бяха разгневени.

Митингът се проведе на летище "Ататюрк" в Истанбул, което сега е отчасти обществена зона за отдих, седмица преди решаващите президентски и парламентарни избори под мотото "Türkiye is entrusted to you" ("Турция е поверена на теб").

Ердоган, който неотдавна беше принуден да прекъсне натоварената си предизборна кампания поради заболяване, от миналата седмица отново е в разгара на предизборната агитация.

Истанбул е важен за Ердоган, тъй като той започва политическата си кариера в града, започвайки като негов кмет в началото на 90-те години, преди да стане министър-председател и президент.

През 2019 г. обаче партията му загуби от опозицията в Истанбул и столицата Анкара, което сложи край на 25-годишното управление на Ердоган и неговите предшественици в двата големи града.

По подобен начин опозиционният Национален алианс проведе митинг в Истанбул само ден преди Ердоган.

Кампанията преди изборите на 14 май става все по-интензивна, като Ердоган обвинява опозиционните депутати в предателство и подкрепа на тероризма./БГНЕС