Ердоган иска едноцифрена инфлация в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Турция трябва да придаде много по-голямо значение и да се съсредоточи върху заетостта, производството, инвестициите и износа през следващия периоду предаде в. „Сабах”.

„Сега ни предстои нов период. Трябва да се съсредоточим много по-силно върху производството, инвестициите, заетостта и износа “, каза Ердоган в речта си на икономическия съвет на Турския съюз на камарите и стоковите борси в Анкара.

„Сега сме във време, когато дори преминаването на по-висока предавка не е достатъчно, време, което изисква смяна на инструмента. Ние сме решени да направим всичко, което е необходимо “, подчерта президентът.

Казаното от президента дойде след обещанията му от миналата седмица, когато той обяви поредица от нови икономически планове, които ще позволят подобрен инвестиционен климат за чуждестранните инвеститори, подкрепен от ефективна съдебна система.

И все пак президентът подчерта, че е невъзможно да се стимулират инвестициите, заетостта и производството с високи лихвени проценти и че инвеститорите не трябва да бъдат „смазвани“ от високите лихви.

„Трябва да бъдем много по-внимателни по този въпрос и да не позволяваме на нашите инвеститори да бъдат смазвани от високи лихвени проценти“, каза той. „Не е възможно да се създаде заетост или да се изнася с високи лихвени проценти.“

За тази цел, добави той, правителството обръща специално внимание на консултации с бизнес общността по всички въпроси, свързани с икономиката.

Основният приоритет на Турция е борбата с инфлацията, подчерта президентът.

Той обеща, че правителството ще продължи, като поддържа ценова и финансова стабилност, както и своята фискална дисциплина, с подход, ориентиран към растеж и заетост.

"Нашата цел е да достигнем едноцифрена инфлация веднага чрез поддържане на фискална дисциплина (и) прилагане на структурни и микро реформи", фокусирани върху растежа и заетостта, каза той.

„Ще разрешим предстоящите проблеми по начин, който е в съответствие с правилата на пазарната икономика.“

Лютфи Елван, който миналата седмица беше назначен за министър на финансите, също така гарантира, че намаляването на инфлацията за постоянно до едноцифрени нива е една от основните цели на правителството.

„С тази политическа рамка се очаква инфлацията да падне до 5% през 2023 г.“, каза Елван.

Централната банка на Република Турция (CBRT), която също получи нов шеф миналата седмица след назначаването на бившия финансов министър Начи Агбал, повиши миналия месец прогнозата си за инфлацията за 2020 г. на 12,1% спрямо предишната прогноза от 8,9% .

Забележките на Ердоган идват ден преди решението от решаващо значение за лихвения процент от турската централна банка.

Коментарите на президента от миналата седмица от президента също доведоха до оптимизъм, главно сред международните инвеститори.

Пазарът очаква, че централната банка ще повиши лихвения процент до ниво, което е достатъчно срещу инфлацията , чрез традиционните инструменти на паричната политика, каза Енвер Еркан, икономист в Tera Yatırım./БГНЕС