Китайска компания се стреми да увеличи добива на мед и злато в Сърбия

Председателят на китайска минна компания заяви, че тя има за цел да увеличи добива на мед и злато в Сърбия, като се надява балканската страна да стане най-големият производител на мед в Европа, предаде АФП.


През последните години Китай вложи милиарди в Сърбия и съседните балкански страни, тъй като Пекин се стреми да разшири икономическия си отпечатък в Централна и Източна Европа.

Чен Джингхе, председател на Zijin Mining, заяви, че компанията се стреми да произвежда поне 250 000 тона мед и 10 тона злато годишно от дейността си в Сърбия, което е малко повече от миналата година.

"Бъдещите инвестиции на Zijin ще се съсредоточат върху разработването на подземни мини за мед и злато", каза Чен.

Zijin, един от най-големите производители на злато и мед в Китай, беше избрана за стратегически партньор на сръбската минна дейност на RTB Bor през 2018 г.

По-рано този месец министърът на търговията на Сърбия нарече Китай втория по важност икономически партньор на страната след ЕС, сигнализирайки за нарастващото значение на Пекин за нейната икономика преди вероятното посещение на китайския президент Си Дзинпин тази година.

Миналата година компаниите с китайска собственост бяха трите водещи износители в Сърбия.

Според сръбската медия Beta на Zijin Mining се пада износ на стойност около 1,15 млрд. евро, следван от Zijin Copper със 746,3 млн. евро и стоманодобивната компания HBIS group с 549,1 млн. евро.

Според данни на Националната статистическа служба на Сърбия на тези трима компании се падат приблизително 8,7 % от износа на Сърбия за 28,6 млрд. евро през миналата година.

През 2023 г. Сърбия е привлякла 4,5 млрд. евро чуждестранни инвестиции, като 1,37 млрд. евро са дошли от Китай, което го прави водещ инвеститор в страната.

Въпреки похвалите от страна на държавните служители, жителите, живеещи в близост до разрастващите се минни дейности в източния град Бор, редовно протестират срещу проектите от януари насам - демонстрантите често блокират пътища в района.

Медта е ключов компонент за редица електронни стоки и е важен градивен елемент за глобалния енергиен преход. /БГНЕС