Първите 6 от 12 самолета „Рафал“ пристигат в Хърватия на 25 април

Първите 6 от общо 12 многоцелеви изтребителя „Рафал“ ще пристигнат в Хърватия на 25 април. Това се случва 2 години и 5 месеца след подписването на договора с Франция на стойност над един милиард евро. Пристигането на останалите 6 самолета се очаква в началото на 2025 г., съобщи „Хина“.


„С исторически полет от Бордо до Загреб, с продължителност един час и четиридесет минути, пилотите на победоносната хърватска армия ще докарат в Хърватия мощни изтребители и нови защитници на нашето въздушно пространство“, обяви хърватският министър на отбраната Иван Анушич в социалната мрежа X.

„По този начин хърватската армия ще разполага с модернизирана бойна авиация, което представлява най-голямата инвестиция на правителството и Министерството на отбраната в отбранителните сили“, добави Анушич.

Споразумението между Хърватия и Франция включва също така военно сътрудничество, провеждане на съвместни учения на военната авиация на двете държави и обучение на хърватски пилоти и технически персонал.

Закупуването на френските изтребители беше предмет на спор между правителството и хърватския президент Зоран Миланович. Миланович подчерта, че не се противопоставя на закупуването на „Рафал“, но че други системи, оборудване и боеприпаси са по-важни за сухопътната армия, отколкото самолетите. Освен това той призова управляващата партия за увеличаването на цената на покупката от 990 млн. евро на повече от 1 млрд. евро./БГНЕС