Енергийните компании искат увеличение на тока от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на интернет страницата си предложените цени на дружествата в сектор „Енергетика“ за периода 01 юли 2020 – 30.06.2021, предаде репортер на БГНЕС.

От таблицата се вижда, че от производителите на електрическа енергия 3% поскъпване иска „АЕЦ Козлодуй, а с близо 40% по-висока цена е поискано за тока, произведен от ВЕЦ-ове на Националната електрическа компания.

Електроенергийният системен оператор иска с близо 30% да са по-високи таксите за достъп и пренос.

В края на март трите електроразпределителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и Енерго Про също направиха своите предложения.

По отношение на цените за енергията (без включени мрежови цени) „EVN България Електроснабдяване“ предвижда дневната и нощна тарифи за битовите клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България от 1 юли 2020 г. да са както следва: дневна тарифа - 0,13334 лв./кВтч. (без ДДС), нощна тарифа - 0,05331 лв./кВтч. (без ДДС).

Според ЧЕЗ за битовите клиенти на регулиран пазар в Западна България: за дневната тарифа - 0,19152 лв./кВтч. (без ДДС) и за нощната тарифа - 0,15037 лв./кВтч. (без ДДС).

Oт Енерго Про съобщиха, че внесените от тях предложения ще доведат до поскъпване на средната крайна цена за битовите и стопанските потребители с 0,26%.

От енергийния регулатор обясниха, че исканията ще бъдат разгледани през юни. /БГНЕС

Тагове: