Енергийните напитки създават проблеми със съня при младежите

Изследванията показват, че енергийните напитки са свързани с безсъние и нарушения на съня при младите хора. Експертите са установили, че младежите на възраст между 18 и 35 години, които консумират тези напитки ежедневно, имат приблизително 30 минути по-малко сън в сравнение с тези, които ги консумират от време на време или се въздържат напълно.


При мъжете употребата на две или три напитки седмично означава, че вероятността да си легнат след полунощ е с 35% по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа е с 52% по-голяма, а вероятността да се събудят през нощта е с 60% по-голяма, отколкото при тези, които не ги пият или ги пият рядко.

При жените вероятността да си лягат след полунощ е с 20 % по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа - с 58 %, а вероятността да се събуждат през нощта - с 24 %.

Енергийните напитки често съдържат високи нива на кофеин и захар и се предлагат на пазара като средство за повишаване на енергията. Въпреки това връзките им с тревожността, стреса и мислите за самоубийство предизвикаха призиви за забрана на продажбата на енергийни напитки на тийнейджъри и деца. Последното проучване, публикувано в BMJ Open и основано на изследване сред 53 266 норвежки студенти, установи, че енергийните напитки са популярни сред младите хора.

Студентите, участвали в проучването, са били запитани колко често пият енергийни напитки, като отговорите са били: ежедневно, ежеседмично, веднъж седмично, два до три пъти седмично, четири до шест пъти седмично, един до три пъти месечно и рядко/никога.

Зададени са им и подробни въпроси за начина им на сън, като например кога си лягат и стават, колко време им отнема да заспят и дали се събуждат през нощта.

Безсънието е дефинирано като проблеми със заспиването и продължителността на съня, както и ранно събуждане през поне три нощи седмично, плюс сънливост и умора рано сутрин през поне три дни от седмицата, в продължение на поне три месеца./БГНЕС