Еколози откриха микроби, които могат да спасят коралите в Карибско море

Американски еколози откриха, че развитието на болестта SCTLD, която унищожава кораловите колонии в Карибско море от 2014 г. насам, може да бъде спряна с помощта на пробиотичната бактерия McH1-7. Тя е способна да неутрализира три патогенни щамове на микробите, свързани с това заболяване, се казва в публикация на Communications Biology.

„Учените са проучили свойствата на повече от 200 щама микроби, които обитават повърхността на коралите и притежават естествена резистентност спрямо болестта SCTLD. Това им позволява да изолират бактериите McH1-7, които произвеждат антибиотици, потискащи размножаването на три други вида микроби и вероятно свързани с развитието на това заболяване”, се казва в прессъобщение, публикувано от Смитсоновия музей.

Според съвременните научни познания коралите са сред най-уязвимите от глобалното затопляне същества. Дори малки промени в средната температура на водата, както и промени в моделите на теченията и киселинността на океана, влияят много негативно върху способността на коралите да изграждат варовикови черупки, което допринася за тяхната масова гибел.

Подобни промени в свойствата на океана вече са довели до масовото унищожаване на коралите от болестта SCTLD, която започна да се разпространява в Карибско море през 2014 г., твърдят еколозите. Патогените, пренасяни от колониите, са причинили бързата смърт на почти всички полипи, принадлежащи към 22 вида корали, които живеят в Карибско море.

Бактериалната защита на коралите

Екип от американски еколози под ръководството на Валери Пол, старши научен сътрудник в Музея по естествена история „Смитсониън” във Вашингтон, е установил, че в близко бъдеще болестта може да бъде потисната с помощта на своеобразен "пробиотик", базиран на културите на идентифицираните от изследователите бактерии с кодово име McH1-7.

Учените стигнали до това заключение, докато изследват няколко колонии коралови полипи от вида Montastraea cavernosa, които успешно са преживели инфекцията в този район на Карибско море, където SCTLD е особено разпространена. Изследователите били заинтригувани дали тези корали имат бактериални симбионти, които биха могли да ги предпазят от патогените на SCTLD.

Водени от тази идея, учените събрали образци от полипи, които са преживели инфекцията, и изследвали свойствата на повече от двеста щама микроби, които живеят на повърхността им. Общо те успели да изолират около седем дузини бактерии, които произвеждали различни антибиотици, една от разновидностите на които, McH1-7, била особено ефективна срещу три предполагаеми патогена на SCTLD.

Последвалите експерименти с култури от корали в лабораторията показват, че инжектирането на McH1-7 в колониите от полипи ги предпазва от инфекция, а също така предотвратява по-нататъшното им предаване в 68-100 % от случаите. Това дава възможност микробите да се използват като "пробиотици", които ще предпазят карибските корали от пълно изчезване в близко бъдеще, заключават Пол и колегите ѝ. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ