ЕИБ ще направи оценка на работата на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете

“Днес е важен ден, тъй като сключваме споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с което целим оценка на структурата и на целесъобразността на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете. Крайната цел на оценката е както подобряване на дейността, така и на поставените цели и политики за държавата”. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, предаде репортер на БГНЕС.

Милена Стойчева

Подписа се споразумение между ЕИБ и Министерството на иновациите и растежа, с което се цели ЕИБ да направи оценка на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете, за да може да се подобри тяхното управление и ефективност.

“Мисията на министерството на иновациите и растежа е развитието на бизнеса като модерен и устойчив участник на международната сцена. Важно е за нас да работим заедно, за да привлечем нови инвестиции, за да се върнат кадрите в страната ни”, каза още министър Стойчева. Тя коментира, че може още да се направи относно прозрачността и ефективността на действията. “Нашият фокус е да направим добра съгласуваност между всички инструменти, с които разполагаме, за да има наистина ефект върху малкия и средния бизнес. Намерението на правителството е да се приложат най - високите международни практики. Затова именно възложихме на ЕИБ да направи този толкова важен за нас анализ, а именно да се оцени работата на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете”, поясни още министър Милена Стойчева.

Кириакос Какурис

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис поясни, че откогато България се е подготвяла да се присъедини към ЕС, той самият е бил застъпник на тезата ЕИБ да стои плътно зад страната ни. “Това ново споразумение за консултации и услуги е знак за готовността на ЕИБ да помага на България за по-нататъшното развитие на българската икономика. Много се радвам, че вашата страна е първата, която посещавам откакто бях назначен на сегашния си пост преди три седмици. Ние ще помогнем не само на финансовите институции, но и на бизнес средата, там, където тя има най - голяма нужда от помощ”, подчерта Кириакос Какурис.

На въпрос на БГНЕС какви резултати очаква министерството в резултат на подписаното споразумение, министър Милена Стойчева уточни, че се очаква да бъдат изведени добри практики от подобен тип преструктуриране и да бъде налице много по- добро управление на финансовите инструменти, с които разполага министерството, за да може икономиката ни да бъде конкурентноспособна. “Убедена съм, че ще намерим най - добрата формула за подобряване на капацитета на двете институции”, каза още министърът на иновациите и растежа. /БГНЕС