Едва 20-25% от овощарите в Русенско сключват застраховки

Овощарите в Русенско не са склонни да сключват застраховки срещу неблагоприятни климатични събития, предава кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския регион.


Едва 20% - 25% от производителите в Русенско сключват застраховки. Основната причина е в нежеланието на застрахователите да правят ефективни застраховки, обясни Синан Вейсал, който отглежда около 700 декара различни насаждения в землището на сливополското село Стамболово. По думите му, застрахователите поставят неблагоприятни за овощарите условия.

Въпреки това, Синан Вейсал ще кандидатства по схемата за държавна помощ за тази година за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Размерът на подпомагане е до 420 лева на хектар, като разликата се поема от земеделските стопани.

Синан може да се възползва единствено от застраховка срещу градушка, тъй като за осланяване започвали да действат след 20 април, когато е почти невъзможно да се случи такова климатично явление.

Именно заради тази неефективност на застраховките, повечето от производителите в Русенско изобщо не участват по схемата за подпомагане. Освен това, имали и горчив опит със застрахователите през годините – едва 10-15% от тях са получили обезщетение, сподели Синан.

Кандидатстването по схемата за държавна помощ продължава до края на юли. До 30 август пък трябва да представят застрахователните полици, а до 20 работни дни след това и да сключат договор с ДФ "Земеделие". Срокът за изплащане на средствата е до 10 работни дни след сключване на договор. /БГНЕС