Един човек загина при въоръжено нападение срещу италианска църква в Истанбул

Един човек е убит при въоръжено нападение над италианска църква в Истанбул. Инцидентът е станал по време на религиозна церемония в неделя, съобщи вътрешният министър на Турция, цитиран от АФП.


Нападението е станало около 11:40 в църквата Санта Мария в квартал Сариер в Истанбул и е извършено от двама маскирани мъже, съобщи Али Йерликая в социалните медии. Той допълни, че е започнало разследване. Телевизионни кадри показаха полиция и линейка пред богато украсената църква. Министърът каза, че лице, идентифицирано само като C.T. , което бе сред присъстващите на неделната служба, е починало след въоръженото нападение. „Остро осъждаме тази подла атака“, каза Йерликая. Мотивът за нападението не е ясен.

През декември турските сили за сигурност задържаха 32-ма заподозрени за предполагаеми връзки с джихадистите от „Ислямска държава“, които планираха атаки срещу църкви и синагоги, както и срещу посолството на Ирак. Екстремистите от ИД извършиха поредица от нападения на турска територия, включително срещу нощен клуб в Истанбул през 2017 г., при които загинаха 39 души. /БГНЕС