Джулиан Асанж с последен опит да избегне екстрадиция в САЩ

Адвокатите на Джулиан Асанж правят последен опит да избегнат екстрадирането му в САЩ, където да бъде съден за разкриване на военни тайни, предаде Би Би Си.


По време на двудневното изслушване във Върховния съд в Лондон екипът на Асанж ще изложи аргументите си, че трябва да му бъде разрешено да обжалва изцяло.

Няма гаранция, че това ще бъде направено, и ако бъде отхвърлено, той може да бъде предаден в рамките на седмици.

Поддръжниците на основателя на Wikileaks твърдят, че той е разкрил неправомерни действия, но САЩ твърдят, че Асанж е изложил на риск живота на хората.

Родом от Австралия, огромната съдебна битка на Асандж започна през 2010 г., когато Wikileaks разкри огромен брой поверителни военни файлове от войните в Ирак и Афганистан - включително кадри, показващи как хеликоптер на Съединените щати стреля по цивилни в Багдад.

В продължение на седем години той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, преди да бъде арестуван от столичната полиция през 2019 г.

През същата година САЩ поискаха екстрадирането му от Великобритания, като заявиха, че разкритията са застрашили живота на хората.

Две години по-късно британски съдия постанови, че макар САЩ да са доказали, че имат легитимно наказателно дело срещу Асанж, той не може да бъде предаден, защото може да се опита да си посегне на живота.

Очаква се на изслушването тази седмица адвокатите на Асанж да поискат разрешение да оспорят заповедта за екстрадиция, подписана от тогавашния министър на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател преди почти две години.

Ако не успеят да убедят съдиите, че има нещо нередно в тази заповед, Асанж трябва да бъде екстрадиран в рамките на 28 дни - освен ако не успее да убеди Европейския съд по правата на човека да спре временно самолета с така наречената заповед по "Правило 39".

Ник Вамос, бивш ръководител на отдел "Екстрадиция" в Кралската прокуратура, заяви, че ако Върховният съд отхвърли делото, американските маршали могат да пристигнат в Лондон в рамките на няколко дни.

Стела Асанж заяви пред Би Би Си, че съпругът ѝ няма да оцелее в американски затвор и че делото е политически мотивирано."Това дело ще определи дали той ще живее или ще умре", каза тя.

От 2019 г. насам г-н Асанж се намира в лондонския затвор Белмарш, тъй като делото за екстрадиция в САЩ продължава. /БГНЕС