Джонсън: Путин да отстъпи, за да избегне кръвопролития

Британският премиер Борис Джонсън ще говори с руския президент Владимир Путин тази седмица, като го призове да се откаже от ескалацията на напрежението около Украйна, съобщиха от „Даунинг стрийт“.

„Премиер-министърът е решен да ускори дипломатическите усилия и да засили възпирането, за да избегне кръвопролития в Европа“, каза говорителят в изявление. „Той ще повтори необходимостта Русия да отстъпи и да се ангажира по дипломатичен път, когато се срещне с президента Путин тази седмица”. В допълнение към този призив, ръководителят на британското правителство ще осъществи пътуване до региона през следващите дни.

Русия разположи десетки хиляди войници по границите на Украйна през последните месеци, което породи опасения от инвазия. Докато руското правителство отрича всякакви подобни планове, то настоява за писмени гаранции за сигурността на Русия, включително обещанието, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

Британската дипломация трябва да обяви в понеделник в парламента затягане на режима на санкции, за да позволи на Великобритания, обвинена, че си затваря очите за притока на руски средства на своя територия, да нанесе удари по стратегическите и финансови интереси на Москва.

В колона, публикувана в петък в CityAm, един от ежедневниците, високо ценени от мощната британска финансова индустрия, депутатът от консерваторите Том Тугенхет, председател на комисията по външни работи в парламента, подчерта, че руската заплаха идва не само от „танкове“, но също и от "парите в брой". „Докато Москва показва своите мускули на Украйна, руските пари все още тровят нашите брегове“, каза той, като има предвид, че средствата, вложени в „сметките и имотите в Лондон, се използват за подкопаване на сигурността на Обединеното кралство“. Той припомни по-специално смъртта на бившия руски агент Александър Литвиненко, който бе отровен с полоний през 2006 г. в Лондон, след като осъди корупцията и предполагаемите връзки на руските разузнавателни служби с организираната престъпност. /АФП и "Фигаро“