Джон Рам триумфира на Мастърс за втора мейджър титла

Испанецът Джон Рам спечели втора мейджър титла в кариерата си, след като триумфира на Мастърса в Огъста със страхотно представяне в последния ден на надпреварата. 28-годишният Рам започна турнира по ужасен начин в четвъртък след двойно боуги още на първата дупка след три поредни неуспешни опита да вкара топката. След това обаче той бе почти безгрешен до края на турнира, за да облече зеленото сако за първи път в кариерата си. С този успех Рам ще се завърне и на първото място в световната ранглиста.


Испанецът започна маратона в неделя с четири удара изоставане от лидера Брукс Кепка, като голфърите първо трябваше да довършат дупките от събота, след като ураганен вятър прекъсна играта и наруши програмата още в петък. В заключителните 18 дупки Рам записа -3, докато Кепка бе +3 и по този начин испанецът спечели убедително трофея, въпреки че на финалната 18-та дупка изпрати своя драйв в дърветата. Общият резултат на Рам, за когото това е четвърта титла през сезона, бе -12, а Кепка раздели второто място с ветерана Фил Микелсън с -8. Лефти бе невероятен в последния ден и записа -7 в заключителните 18 дупки, за да запише 12-то топ 5 класиране в Мастърса, където е вдигал трофея три пъти. Миналогодишният шампион Скоти Шефлър завърши на 10-то място, преди лично да облече емблематичното зелено сако на новия победител.

"Не съм си мислел, че някога ще се разплача, защото съм спечелил голф турнир, но сълзите бяха доста близо на 18-та дупка. Защото това означава много за мен и за испанския голф. Това е десети мейджър за Испания, аз съм четвъртият испанец, който печели Мастърс, а за мен е втори мейджър. Просто невероятно", сподели емоционалният Рам след успеха.


Мастърсът в Огъста е определян от мнозина за най-престижния от четирите мейджър турнира в голфа. Победителите стават членове на Мастърс клуба и имат право да участват в турнира до края на живота си. Така например 65-годишният германец Бернхард Лангер, шампион от 1985 и 1993, записа юбилейно 40-то участие в Огъста тази година. /БГНЕС