„Дворецът“ на феникса

В самия център на София, в непосредствено съседство до Министерски съвет, се издига една от най-красивите сгради в столицата – на Министерството на труда и социалната политика, където преди 9 септември 1944 г. е била настанена централата на застрахователно дружество „Български феникс“.

Сградата е построена през 1927 г. от архитектите Георги Фингов, Димо Ничев и Георги Апостолов. По онова време тя е била на метри от кръстовището на вече несъществуващата централна улица „Търговска“ и бул. „Дондуков“. Тя е била най-високата в района. За това е спомагал и нейният внушителен куполообразен покрив, който е разрушен по време на бомбардировките през 40-те години. В най-горната централна част на сградата има голям часовник, заобиколен от две фигури. От лявата страна е мъжката със сноп от светкавици, а от дясната – женската – символизираща мореплаването. Между двете фигури са запазени стилизираните букви „Б“ и „Ф“.

Цялата тази композиция някога е била увенчавана от позлатен феникс с разперени крила. Той е бил символ на възкресението след тежки природни бедствия. Фениксът не е била унищожен от бомбардировките, а след Втората световна война е заменен от петолъчка. Два други феникса са запазени, те се намират на колоните на главния вход на сградата.

Сградата въздейства с големина и с вертикалното членение на фасадите. Под първия корниз остават два етажа, разграничени от горната част по цвят и детайли. Тези два етажа са обхванати от солидни колони, украсени от красиви лампи в стил ар деко. Над първия корниз следват три етажа, този път обхванати от по-класически пиластри. Следват още два етажа с интересна поредица от арковидни прозорци и извит корниз върху тях. /БГНЕС