Дуда наложи вето на възстановяването на достъпа до спешна контрацепция

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на предложение за възстановяване на безплатната рецепта за спешна контрацепция, което беше отменено от предишното правителство, предаде АФП.


По време на осемгодишното управление на партията "Право и справедливост" (ПиС) в Полша бяха ограничени репродуктивните права на жените, като през 2017 г. достъпът до спешна контрацепция беше ограничен до изискването за издаване на рецепта.

Проевропейската управляваща коалиция, която е на власт от декември, обеща да облекчи тези ограничения и прие законопроект за осигуряване на достъп без рецепта до сутрешното хапче за момичета и жени на възраст над 15 години.

В изявление на президентството се казва, че Дуда е "решил да внесе изменението на Закона за лекарствата в парламента с искане за преразглеждане на акта", налагайки вето на закона.

Дуда, верен съюзник на ПиС и ревностен католик, "не може да приеме" законопроекта, тъй като той дава възможност за достъп до противозачатъчните хапчета "без медицински контрол и заобикаляйки ролята и отговорността на родителите", се казва в изявлението.

Предвиждайки президентското вето, правителството вече обяви, че ще го заобиколи, като позволи на фармацевтите да издават рецепти за хапчето.

"Подготвили сме наредба, в момента съм в контакт с фармацевтите. Това хапче ще бъде достъпно по фармацевтична рецепта", заяви министърът на здравеопазването Изабела Лешчина.

"Ако не искаме жените и младите момичета да получават нежелана бременност, нека направим всичко възможно хапчето да бъде възможно най-достъпно", каза тя пред радио RMF FM.

На уебсайта на Световната здравна организация се казва, че спешната контрацепция трябва да бъде "рутинно включена" в рамките на всички национални програми за семейно планиране. /БГНЕС