Донев: Граматиката на един език е неговата конституция

Нямам криле като птиците, криле ми дават книгите. Това каза служебният премиер Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.


Служебният премиер отправи поздравително слово за откриването на Пролетния панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

"Успях да се снимам с вокална група "Врабчетата". Гълъб се снима с врабчета е едно добро начало на история за деца", подчерта Донев. Той отбеляза, че да си грамотен човек е проява на себеуважение, но и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат както им е удобно.

"Граматиката на един език е неговата конституция, спазва се без своеволия и отклонения от правилата", заяви служебният премиер. Той е категоричен, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието ни.

"Да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата, е проява на грамотно четене", посочи Данев и допълни, че да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени.

Служебният премиер е убеден, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово, ще бъдат ценени, търсени и предпочитани. "Даже ще стигна по-далеч – очаквам в близко бъдеще към кандидатите за работа да се поставят и изисквания за грамотно ползване на български език", каза още той и призова българският език да се учи с внимание и уважение.

"Бъдете грамотни и четете с разбиране", заключи Донев.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов благодари на всички организатори на събитието, защото чрез него в съвременните времена ние популяризираме книгата, а чрез книгата популяризираме душата на автора. „Всяка книга крие в себе си вижданията на автора за света. Предавайки своите виждания, ние образоваме и възпитаваме бъдещото поколение“, каза той.

Министър Пенов отбеляза, че не може да си представи в съвременното общество, където сме предизвикани от съвременните технологии, от ChatGPT, какво би се случило ако изчезне книгата. „Това означава да забравим за печатната машина, за авторите, които искат тяхното слово да бъде читаемо на хартия, да се усеща чрез мириса на буквите върху хартията“, подчерта той и добави, че книгата е важна не само за образованието, книгата е важна за възпитанието.

„Винаги съм се чудил защо министерството се нарича само Министерство за образованието и науката, а някъде изпускаме думата възпитание. Не може съвременният човек да се възпитава без книгата и затова всички, които участват в този процес – от автора, през издателя, през печатаря и, разбира се, пред жадния за знания, за литература, заслужават безспорно голямо уважение“, категоричен е Пенов.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в тези години на бездуховност и нисък морал, Асоциация „Българска книга“ е едно от пламъчетата, които все още пръскат светлина. „Ние сме много горди с факта, че те са част от голямото семейство на работодателите, обединени в Асоциацията на индустриалния капитал в България, техните каузи са достойни за подкрепа. Благодарим ви, че ви има“, каза още той. /БГНЕС