Доброволци чакат с нетърпение уикенда да разхождат кучета от приют

„Вече трета година съм доброволец към „Бандата на 1500-те“ в приюта за животни и след всяка разходка се чувствам изморена, но и страхотно, защото знам, че поне част от тези 1500 кучета са били на разходка макар и за половин час“. Това заяви за БГНЕС Наталия Найденова, доброволец към сдружението „Бандата на 1500-те“, чиито членове организират разходки на кученца от приюта за животни в Богров и Сеславци.

“Наистина чувствам вътрешно задоволство, че поне малко съм допринесла за това, те да се почувстват малко по-добре”, каза тя, след което подчерта, че обича да разхожда по-големи кучета, особено каракачанки. “Цари мит, за мен неверен, че те са по-агресивни, напротив много са спокойни и се разхождат лесно. Така или иначе нямам предпочитания, разхождам всяко едно животинче, защото всички кученца имат равна нужда да се разходи и да бъде обгрижвано”, сподели още доброволецът.

“Чувствам все по-голяма мотивация да идвам тук всяка неделя, също така усещам, че животните ми имат по-голямо доверие, особено като успеем да изкараме куче, което дълго време се е страхувало да се доближи до хора и да излиза навън. Първоначално се дърпа, но в следващите три – четири разходки то става по-доверчиво, по-социално, започва да се разхожда, да тича по поляната, което увеличава шансът и да бъде осиновено”, обясни още Наталия Найденова.

Наталия Найденова

“През 2018 г. нашето сдружение “Бандата на 1500-те” организира разходки на кученца в приюта Богров и в общинския приют Сеславци. Разходките се провеждат всяка неделя, така че вече 6 години всеки уикенд каним гражданите да дойдат тук, да отделят от своето време за една добра кауза- хем е полезно за тях да се движат, хем разхождайки се те разхождат и куче, което стои повече от месец стои затворено в клетка”. Това заяви за БГНЕС Розалин, част от сдружението „Бандата на 1500-те“.

„По този начин целим да покажем и, че това са домашни любимци, те са в клетки, а би трябвало да са в дом. Така хората разбират, че има проблем не само в София, но и в цяла България и всеки един може да бъде част от решението на този проблем, като осиновява, вместо да купува. Искаме да допринесем най-вече това обществото да осъзнае, че от всички нас и институциите зависи да се решат проблемите”, подчерта още тя.

Розалин

На въпроса дали често след такива разходки хората решават да осиновят някое от кученцата, Розалин каза, че се случва, но не толкова често, колкото са искали. “Когато идват хора и искат да осиновят, ние ги подканваме да идват по-често, да се запознаят с животните, да преценят колко време могат да отделят, да говорят с всички членове на семейството дали могат да поемат отговорност, както и дали имат финансов ресурс да се грижат за кученцето - ваксина веднъж годишно, качествена храна, ако се разболее да му се даде правилната грижа”, коментира още доброволецът, след което обясни, че всяка събота в приюта в Сеславци децата се запознават какво е да си доброволец и да правиш нещо редовно и отговорно.

“Учим ги как да възприемат поведението на кучето, как да го разбират, това правим на място. Имаме образователни и информационни кампании, една огромна изложба на моста на влюбените в гр. София проведохме, освен това отиваме и в училищата, защото смятаме, че и младото поколение трябва да разбере, че една европейска държава не може да има бездомни кучета”, сподели още Розалин

Росица Стойчева

Росица Стойчева, доброволец от 7 месеца в приюта, заяви, че нейното намерение е било да идва поне един-два пъти в месеца, а сега идва всяка неделя. “С тези разходки на практика във всяка клетка имам любими куче. Те вече ме познават, макар и да съм отскоро тук и знаейки, че на всяко куче се пада една разходка за 30 минути на 1 месец и 10 дни, и аз съм човекът за това куче за тези 30 минути за следващите месец и половина, давам всичко от себе си и чакам с нетърпение неделята, за да разходя следващото куче”, допълни доброволецът. /БГНЕС