До дни България официално ще поиска от Узбекистан екстрадирането на убиеца пред дискотека "Соло"

До дни България официално ще поиска екстрадирането на Илиян Тодоров. Това стана ясно след среща на главния прокурор Иван Гешев с близките на убитите момчета пред дискотека "Соло" в столицата.

"Г-н Гешев ни показа, че молбата за екстрадиция на Илиян Тодоров е подписана. Увери ни, че в момента се превежда, и до два, три дни ще бъде изпратена по официален начин на узбекската страна", коментира Михаил Въжаров, баща на убития преди 12 г. пред дискотека „Соло“ Кирил Въжаров, предаде репортер на БГНЕС.

На срещата освен Михаил Въжаров, присъства и сестрата убития Васил Александров – Мирослава.

„Това е, което ни дадоха като информация. Работи се усилено по случая от всички служби, които са ангажирани с него и правят всичко възможно по най-бързия начин да могат да го докарат в България“, обясни Михаил Въжаров. Той съобщи, че все още не е проведен видеоразговор между българския главен прокурор и главния прокурор на Узбекистан.

„Нас най-вече ни интересуваше прави ли се нещо, какъв ще е периодът, в който ще бъдат подадени тези документи. Това, което ни казаха, е, че ще направят всичко възможно по нашето правосъдие, по нашите закони 60 дни е срокът, в който трябва да отговори нашата държава“, уточни Въжаров, като спомена, че подправеният паспорт е бил разковничето, въз основа на което узбекските власти са се усъмнили и са установили, че това е Илиян Тодоров, издирван от Интерпол, вследствие на което са уведомили българското посолство и по дипломатичен път са уведомили и прокуратурата на България.

Бащата на убитото пред 12 години момче каза, че е разбрал от медиите за задържането на Илиян Тодоров. „По-нормално беше да ни се обадят първо от прокуратурата и след това го обявят. Един час след това получих обаждане и бях поканен на тази среща, и абсолютните извинения, че е просто един пропуск от международния отдел. Съвсем истински, според мен, главният прокурор се извини за тази допусната грешка“, заяви той, като допълни, че семейството на другото убито момче – Васил Александров, също е научило от медиите.

„Възмездието оттук нататък е справедливо. Въпросът е как ще протекат тези договорки по съдебен ред. Той влезе ли в България е абсолютно ясно, че директно си влиза в затвора, той е с влязла присъда в действие и влиза да си излежи присъдата до живот“, каза още Михаил Въжалов.

В момента договорът за екстрадиция, както и съдебното решение за влязла в сила присъда, се превеждат на руски език, като са мобилизирани всички необходими специалисти, за да се случи това в най-кратък срок. „Казаха ми, че са над 200 страници, които официално трябва да се преведат. Но какво и какви, това са подробности“, отбеляза той.

Попитан има ли опасения, че Илиян Тодоров отново може да изчезне, Михаил Въжалов обясни, че всичко навсякъде може да се случи, като посочи, че той все пак се намира в чужда страна, има родители с възможности, допълвайки, че и в България също може да изчезне. „Видяхте, че няма невъзможно“, заключи той.

Михаил Въжаров

БГНЕС припомня, че Прокуратурата на Република България е информирана официално от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 01.03.2023 г. е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда по дело, приключено окончателно от Върховния касационен съд през декември 2013 г. Той е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор за това, че на 18.04.2009 г. в гр. София умишлено е умъртвил В.А. и К.В. и е направил опит умишлено да умъртви К.Д., като деянието е извършено по хулигански подбуди (убийствата близо до дискотека „Соло“, гр. София). При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оправдан през 2011 г. за извършените от него деяния. На 02.04.2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд, като е наложено наказание „доживотен затвор“. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС. В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 01.03.2023 г. при проверка на „изход“ преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал е подправен, поради което лицето е задържано. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан. Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров. Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа. Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев. /БГНЕС