Диетолог: Коледно меню с натурални продукти и повече напитки ще спаси организма от претоварване

"Информираният човек в днешно време съобразно своята здравна култура планува начините, по които ще се храни, както и многостепенното меню за Бъдни вечер и за Коледа. Една домакиня определя менюто на цялото семейство. Ако тя подбере кулинарните шедьоври с любов за своите близки, със сигурност ще ги направи по-здравословни, красиви, вкусни, но в същото време те трябва да бъдат и с ниска калорийна стойност. За целта могат да се използват натурални продукти, а не промишлено произведени, така че те да бъдат в унисон с натоварването по време на празниците по отношение на храносмилателната система”. Това заяви в интервю за БГНЕС диетологът проф. Донка Байкова.

„На Бъдни вечер ще ядем 7, 9 или 11 степенно меню от постни ястия, а на следващия ден – Коледа, се сервират блажни ястия, които са отсъствали от трапезата в продължение на 40 дни по време на постите. Ето защо на Бъдни вечер ще започнем с подготовка на храносмилателната ни система - ще започнем с една цитронада, домашно направена, негазирана и защо не една зеленчукова или плодова салата, които продукти ще накарат стомашният апарат да започне да отделя храносмилателни сокове. Само няколко часа по-късно ще започнем с питката с късмети, а на Коледа след това ще поднесем ордьовър може би от сирена, шунка или друг вид колбас, но не трябва да са мазни, за да не натоварват организма ни. По- късно след определен интервал от време ще минем към основно ястие, като на Бъдни вечер е добре да изберем едно нещо от всичките кулинарни изделия като основно, като на Коледа и Нова година естествено ще ядем месо, може би риба със зеленчуци”, обясни още диетологът.

„Половин, един час по-късно домакинята отсервира единия вид храни и сервира следващите. В едно голямо плато ще постави от всички ястия по малко, за да можем онова, което не сме хапнали, да го опитаме и да спазим традицията. Накрая ще минем към десерт, който е добре на Бъдни вечер да бъде лек, на плодова основа, дали е тиква, ошав, а на Коледа и Нова година най-вероятно ще хапнем сладкиши, щолен или други малко по-тежки десерти, но за препоръчване е те да бъдат нарязани на тънки парчета”, съветва още тя.

„Относно напитките препоръчвам те да бъдат или студен чай, или една домашна лимонада, а за алкохолни напитки ако тръгнем с ракийка и салата по български, тя да бъде в малко количество, а след това да минем към аперитив за себе си – било то една или две чаши червено или бяло вино, и също така бирата може да бъде част от нашето меню. Както виждате менюто е обилно с напитки, така че да не бъде натоварващо”.

Проф. Байкова поясни, че нашата храносмилателна система е триединна и че тя се състои от стомах, жлъчно чернодробно звено и панкреас. „Те реагират рефлекторно – ако натоварим един от тези органи бихмe могли да имаме дискомфорт или проблем с жлъчните пътища, с панкреаса и да си развалим настроението покрай празниците. Наред с храносмилателната ни система е добре да помислим и за отделителната ни система. Затова отново трябва да приемаме много течности, за да излъчим от тялото си разградните продукти на приетата храна, но това е на по-следващ етап, защото на Бъдни вечер ще имаме съвсем друг тип меню – ще ядем традиционната баница със сирене, с яйца, след това ще си позволим месо със зеле да кажем за Коледа и Нова година, което прави менюто малко претоварено. Затова моят съвет е на един прием да не консумираме повече от два вида храни, които са отсъствали в 40-дневния ни пост, а именно ако закуската е баничка или коледен кекс с кафе, то обядът да бъде със свинското месо, което да бъде гарнирано със зеленчуци, като отново да се приемат много напитки, както и вечерята да бъде по-лека”, сподели експертът.

„Между двата работни периода след Коледа до Нова година вече имаме време да разтоварим и последната масна капчица, която се е образувала заради скорошното преяждане, тя ще бъде първата, която организмът ще пусне за разграждане, защото не е станала структурен елемент на тялото ни. Именно тогава е важно да преминем на плодове и зеленчуци”, коментира още тя и продължи: „Ако сме хора свикнали с повече физическо натоварване можем да гарнираме тези плодове и зеленчуци с кисело мляко или да добавим някаква белтъчна порция без въглехидрати като например яйца, сирене, други млечни продукти, а дори и риба. Рибата е лека, ще ни дава енергия, а същевременно няма да качим килограмите. Ако все пак се чувстваме в кондиция да направим нещо още по – леко, като например да направим тридневен разтоварителен режим. Един ден можем да ядем пет яйца за деня, разпределени в пет хранения, на следващия ден само риба, на третия друг вид храна. Такъв тип разтоварване може да бъде удачен, за да свалим прибавените 2 кг към теглото ни вследствие на светлите празници”, отбеляза диетологът проф. Донка Байкова. /БГНЕС