„На Бъдни вечер ще ядем 7, 9 или 11 степенно меню от постни ястия, а на следващия ден – Коледа, се сервират блажни ястия, които са отсъствали от трапезата в продължение на 40 дни по време на постите. Ето защо на Бъдни вечер ще започнем с подготовка на храносмилателната ни система - ще започнем с една цитронада, домашно направена, негазирана и защо не една зеленчукова или плодова салата, които продукти ще накарат стомашният апарат да започне да отделя храносмилателни сокове. Само няколко часа по-късно ще започнем с питката с късмети, а на Коледа след това ще поднесем ордьовър може би от сирена, шунка или друг вид колбас, но не трябва да са мазни, за да не натоварват организма ни. По- късно след определен интервал от време ще минем към основно ястие, като на Бъдни вечер е добре да изберем едно нещо от всичките кулинарни изделия като основно, като на Коледа и Нова година естествено ще ядем месо, може би риба със зеленчуци”, обясни още диетологът.
„Половин, един час по-късно домакинята отсервира единия вид храни и сервира следващите. В едно голямо плато ще постави от всички ястия по малко, за да можем онова, което не сме хапнали, да го опитаме и да спазим традицията. Накрая ще минем към десерт, който е добре на Бъдни вечер да бъде лек, на плодова основа, дали е тиква, ошав, а на Коледа и Нова година най-вероятно ще хапнем сладкиши, щолен или други малко по-тежки десерти, но за препоръчване е те да бъдат нарязани на тънки парчета”, съветва още тя.