Девствените мъжки мишки се страхуват от банани

Изследователи направиха странно откритие за мъжките мишки: бананите ги стресират.

А особено много се плашат от тях девствените мъжки мишки.

Откритието е направено ненадейно, докато учените са изследвали реакцията на мъжките мишки към бременни и кърмещи женски мишки, съобщава британският „Метро“.

В хода на изследването учените забелязали, че химическите съединения в бананите предизвикват стресова реакция у мъжките мишки.

Мъжките мишки проявяват стрес в непосредствена близост до късно бременни или кърмещи женски мишки, се казва в изследването, публикувано в „Science Advances“.

Екипът от университета Макгил в Монреал също така установява, че бременните и кърмещи женски мишки реагират на чуждите мъжки мишки с „агресия и маркиране с урина“.

Мъжките мишки са добре известни с това, че са агресивни и детеубийствени към малките. Затова бременните и кърмещи женски мишки отделят химикали, за да предупредят тези мъжки.

"Гризачите и много други бозайници, освен хората, разчитат на обонянието си", казва главният автор на изследването професор Джефри Могил пред „Live Science‘. "Маркирането на урината с миризма е добре известно, но това, което открихме тук, е ново послание, което никога преди не е било описвано при бозайниците".

Макар че обонятелните послания обикновено се изпращат от мъжки към женски, има и примери за женски, които ги изпращат към мъжки.

В този случай изследователите смятат, че женските "казват на мъжките да стоят настрана".

Тук се намесват бананите.

Авторите установяват, че съединението n-пентилацетат - открито в урината на женските мишки по време на по-късна бременност и кърмене - е подобно на съединение, открито в различни плодове и използвано за производството на екстракт от банани. Това е химикалът, предизвикал екстремни хормонални промени при мъжките мишки. Така че, когато екипът купил от супермаркета екстракт от бананово масло и го поставил в клетките на мъжките мишки, нивата на стрес при тях се повишили значително.

Установено е, че стресовата реакция при мишките е подобна на реакцията на стреса, когато се готвят да влязат в битка.

Значението на това откритие се състои във факта, че дори при липса на агресивна женска, самата заплаха от такава агресия - предадена чрез съединението в бананите - е достатъчна, за да стресира мъжките мишки.

Проучването установява, че девствените мъжки мишки са по-склонни да бъдат стресирани от наличието на n-пентилацетат, независимо дали в бананите или в урината на мишките.

Това се съчетава с тенденцията им да са по-агресивни към бебета, отколкото недевствените мишки, което предполага, че те са по-голяма заплаха за бебетата, отколкото по-възрастните мъжки. /БГНЕС