Десетки арестувани в Сан Франциско на антивоенен протест

Десетки протестиращи бяха арестувани на 16 ноември, след като затвориха част от моста в залива на Сан Франциско като част от демонстрация, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа, съобщи „Гардиън“.


Протестът блокира цялото движение в западна посока по моста - ключов път за придвижване към града, по който ежедневно се движат около 260 000 превозни средства - тъй като Сан Франциско е домакин на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. В отговор на форума в града се проведоха многобройни демонстрации на активисти, които осъждат корпоративните печалби, злоупотребите с околната среда и войната между Израел и Хамас.

Органите на реда съобщиха, че работят по разчистването на моста. На мястото на инцидента са пристигнали калифорнийският пътен патрул, както и полицаи и шерифи, съобщи NBC Bay Area, които са арестували най-малко 50 протестиращи. Пристигнали са и камиони за теглене, за да отстранят автомобилите им, съобщи медията.

На кадри, публикувани в социалните медии, се вижда, че протестиращите са образували човешка верига между превозните средства, докато са седели на моста, а други са лежали под бели чаршафи като част от инсталация "умиране" край моста в близост до огромен плакат, призоваващ Джо Байдън да призове за прекратяване на огъня в Газа веднага. Те издигнаха и голям транспарант с надпис "Спрете геноцида" и поискаха прекратяване на американската военна помощ за Израел./БГНЕС