Депутатите стартират процедура за избор на антикорупционен шеф

Днес народните представители ще започнат работа с процедурните правила за избор на нов антикорупционен шеф, след като Пламен Георгиев стана консул във Валенсия, Испания, предаде репортер на БГНЕС.

Първа точка в дневния ред на Народното събрание е Проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

На 10 октомври парламентарната комисия за борба с корупцията стартира процедурата с приемането на правила за избора на новия председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли 2019 г. и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Напускането на поста беше свързано със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която - според Столична община, има построени незаконни постройки.

Веднага след това правителството, на закрито заседание, го назначи за генерален консул на България в испанския град Валенсия, но едно от условията да замине за Испания, поставено от премиера Борисов, бе да оправи терасата си.

В първите дни на октомври Георгиев оттегли жалбата си срещу община Слатина, с която оспорваше разпореждането за премахване на незаконните постройки и започна да събаря навесите и барбекюто си.

Депутатите ще продължат работа в пленарна зала с първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Четвърта точка в програмата на депутатите за седмицата е второ гласуване на Законопроект за изменение на Закона за стоковите борси и тържищата.

По програмата работната седмица на депутатите приключва в петък с традиционния парламентарен контрол. /БГНЕС