Денков: НЗОК ще плаща 56 лекарства за сърдечни заболявания от 1 април

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на на финансите (МФ) осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите.


"Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди човека приемат медикаменти зя високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха най-високи цени в Европа, 75% от стойността на лекарствата си", каза Денков. Той подчерта, че за 25 години съществуване на НЗОК нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на пациентите.

"Миналата година обещахме да променим тази несправедливост и днес го свършихме", подчерта премиерът в оставка.

Денков отбеляза, че тази промяна ще има и социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна, билети за театър, кино, концерти", добави той и допълни, че в дългосрочен план това е мярка и срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечносъдови заболявания.

По думите му мярка с важни положителни, социални и демографски последствия е и премахването на студентските такси, които ще приемат днес на МС, от която ще се възползват 127 хиляди студенти и докторанти.

"Мярката е продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни, училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще са безплатни", съобщи още Денков.

Премиерът в оставка заключи, че усилията си струват и трябва да продължат. /БГНЕС