Денков: Имаме съгласие по всички точки със синдикатите

Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Споразумението за справедлив преход ще бъде подписано до края на месец септември т.г., като в него ще бъдат разписани ангажиментите на България в сектор "Енергетика" до 2030 г. За споразумението синдикатите ще търсят подкрепата и на Народното събрание.

„От първия ден на работа на това правителство има екип не само в МЕ, но и в МРРБ, МТСП и МИИ, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви акад. Денков и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

Той отбеляза, че срещата със синдикатите е ползотворна и предостави думата на ръководителите на двата синдиката да представят и тяхната гледна точка.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че са постигнали съгласие по-малко от две седмици на националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

„На първо време ще стартира със сериозен ресурс, още не мога да кажа с колко", добави Димитров.

Президентът на КНСБ посочи, че целият ПВУ не може да се предоговори в рамките на две седмици, но могат да се предоговорят ключови моменти от него. "Вярваме на парламента, доколкото мислим, че е позволено да се повярва на добрите намерения", каза още Пламен Димитров.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов добави, че е постигнато и разбирателство веднага да започне и работата по Общия устройствен план на промишления комплекс „Марица – изток“, тъй като той е елемент от огромното напрежение, както и недоверието, които съществуват там.

БГНЕС припомня, че протестиращи миньори и енергетици настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12 януари 2023 г. за предоговаряне на НПВУ относно изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г. /БГНЕС